[好奇] 點解人會驚曱甴?

205 回覆
34 Like 239 Dislike
我覺得同污糟冇咩關係
單純係佢樣衰

另外我有朋友怕雀仔 連麻雀仔都驚
大過粒米既昆蟲我都驚
Btw好似未見過老一輩既人會驚昆蟲 利申覺得自己50歲都會驚
懷疑#52唔知乜黎

樓主連女都不如

利申 好驚
小強同老鼠都係響垃圾堆生活,你話幾烏槽
我認我廢但真係好撚嘔心
動物是否討喜 關鍵在於呆萌可愛

(法新社巴黎29日電) 全球最大的兩棲類動 物中國大鯢(俗名娃娃魚)不討人喜歡,牠的重量與成 年人差不多,黏滑的棕色外皮,咧著一張彎曲沒笑容的 大嘴,還有一雙如豆又看似多疑的雙眼。 中國大鯢也是全世界極度瀕危物種之一。 不同於中國的大貓熊,中國大鯢甚少受到媒體的關 注。 為什麼有些動物可以觸動人們的心弦,讓大家心甘 情願掏出大筆捐款保育牠們,但有些動物只是引起反感 而已? 眼神憂鬱的貓熊果真比黏滑的中國大鯢更值得妥善 保育嗎? 尺寸、聰慧、舉止、稀有,以及動物與人類之間的 相似程度,都是影響人們對瀕臨絕種動物觀感的因素。 西卡羅來納大學(Western Carolina University )心理系榮譽教授赫佐格(Hal Herzog)表示:「最主 要的原因之一是『可愛』,身體上的特徵像是大眼睛和 觸發我們父母本能的柔軟身軀,因為這會使我們聯想到 嬰孩。」 人類與動物關係的專家赫佐格說,貓熊的黑眼圈觸 發人類養育的本能。 他說:「和貓熊相比較,上網搜尋中國大鯢,牠大 約6英尺長、150磅重,身軀黏滑且眼睛小如豆。」 中國大鯢是兩棲動物生態系的重要部分,就像蠕蟲 對於牠們居住土壤的健康至關重要一般。不過就像蛆、 老鼠和蛇,牠們在人類身上激發的主要本能是厭惡。( 譯者:曹宇帆/核稿:嚴思祺)

https://udn.com/news/story/6812/3784493
曾經有訪問調查過日本一個地方(好似係北海道)
印象中係電視節目嚟
講當地人完全唔驚甲由
嗰區因爲天氣問題而好少類似嘅昆蟲
好多人直頭從來無見過
啲女仔仲拎住喺手撚
係咁話好得意

所以應該證明到同樓上講嘅
細個見到大人驚所以就學習咗呢種反應
驚污糟囉
唔通驚唔夠佢打
除咗蝴蝶同飛蛾,冇乜昆蟲係我驚
慢咗
有冇人好驚有圖
仲記得細個中秋節係街遇到曱甴會拎蠟燭燒佢
燒到佢係咁叫
但越黎越大唔知幾時開始見到曱甴就好撚驚
前幾日買完m記行行下有隻野迎面飛左落我件衫到
因為當時好黑,淨係知有隻野飛左落黎
之後即刻立下眼望一望,心知不妙成兩節食指咁撚大既飛曱甴飛撚左落件衫,即刻用手掃撚走
一路行返屋企一路有陰影仲係件衫到 搞到勁撚驚
與兄弟重逢得到感應
其實蝴蝶同飛蛾都好樣衰至憎
演化心理學,鍾意小強嘅人種大部份因為小強傳染疾病死Q晒.留返D驚小強嘅人種生存.
因為好醜樣,仲要會瞄住人飛過黎
曱甴會向人飛係因為人嘅體溫對佢嚟講等於適合產卵嘅地方, 特別係耳窿鼻窿依啲潮濕嘅位置。所以點解咁多撩耳屎片撩到曱甴就係咁解。
好比乞丐痴線佬 仲有識飛既走黎撞你 都咪話唔驚

點睇?
因為人本身係曱甴製造出黎
見過
但都係小強 恐怖的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞