[好奇] 點解人會驚曱甴?

205 回覆
34 Like 239 Dislike
Hide Blocked User - 娼淋彈乳
細個都唔太驚

直到我十歲左右有一日睇電視, 好似係discovery channel黎, 做緊甲由既documentary, 全程close up咁影, 由佢地從隻蛋度爆出黎, 講到佢地食野交配生蛋等等.

唔知點解自己會睇完. 但我對甲由既極度恐懼就喺度開始. 我驚, 唔係出於覺得危險. 而係我對佢地個恐怖close up樣既印象太深.

由十歲開始到十五六歲我無一晚瞓到教. 一合埋眼就見到甲由既樣. 就算食安眠藥瞓著, 都會夢見甲由. 喺日頭甚至會毛端端幻想有隻甲由係隔離. 有睇過精神科, 唔記得醫生講咩, 類似強逼症嗰類?

好在我好早就喺外國住, 嗰邊無甲由. 但每年暑假翻香港簡直就係惡夢. 你諗吓, 我喺外國都可以被我幻想出黎既甲由搞到有精神病, 莫講喺香港條街見到佢地.

屌我屋企應該7年無甲由 (非吹水), 今日見到真係驚到痴撚線仲識飛
阿媽話係隔離屋噴殺蟲水所以走咗過嚟
因為好撚核突
加埋佢成日係d垃圾堆到
試過中學放lunch行到去餐廳門口踩甩甲由個頭定唔知個身
即刻反胃全日無食過野
唔會掛 就算細個覺得可愛
你大大下見到佢地成日係d垃圾係d渠到生活都唔會覺得可愛啦
你果到都幾污糟咁多曱甴既
你老母夠教你讀唔到書會仆街啦
唔通d細路讀書會好撚開心咩
同性妮者夠係由細教一男一女先係戀愛啦
我好細個冇人教過見到已經好撚驚
而家見到會即克彈開
好撚驚佢排上我度
其實歸納左之後發現是因為佢地好快而且預測唔到 講飛蜻蜓甲蟲都識飛 個惡心感差好遠 另外當然就是好L多菌
俾你搞到想睇回魂夜
啱啱先殺咗隻
有隻細細隻嘅曱甴好似叫德國曱甴係冇咁驚、反而普遍嗰種一見到就打晒冷震,特別係佢地啲觸鬚fing fing 下
德國強冇咁恐怖,但係更加難根絕
可愛係誇張既講法姐
起碼唔會驚先
我都有好好地諗過依個問題
本身就唔係好嚇得 曱甴偏偏就係突然會彈出黎嘅 有D仲識飛dllm
跟住好多細菌又係好得人驚
驚人嘅繁殖力又係好恐怖 D人話你見到一隻就等於你屋企有一百隻
個樣又樣衰 生命力又頑強 好多電影又會用黎做恐怖效果
令到我一見到佢就冇得思考 淨係識驚 本能覺得要避開
可能好似好誇張咁 但係我相信同我一樣咁驚嘅人會明白
打依段字嘅時候都打咗幾個冷震
最驚一樣野
就係視線望唔到佢哋嗰一刻
就有機會存在喺任何一個角落
郁得好快之餘
每一節嘅移動方向都可以好大變化
仲有佢毛神神嘅腳 油立立嘅背脊
帶有挑釁性嘅觸鬚
全部都好核突好嘔心好恐怖嚇死人
仲有就係見到打得死嘅一隻
打唔死嘅可能有九隻
見唔到嘅可能有90隻
準備爆蛋生出來嘅可能有1000隻
我細個捉過養過但係大咗又好驚
咁由佢
當我冇講過

我乜鳩都唔驚
咩鬼啊機動遊戲啊考試啊
全部都唔驚
但係由細到大都好撚驚蟲
喺條街見到曱甴會即刻跑走
死曱甴見到我都會嚇到仆街
因為由細到大被教育小強係污糟
所以潛移默化左見到就驚
如果有舊屎有腳仲識周圍飛你一樣會驚
仆街頭先先係廚房搞左一大輪捉死隻甲由就見到依個POST
見到個下即刻毛管棟成身痕咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞