過萬元航拍機墜機 擊中BENTLEY房車

201 回覆
250 Like 7 Dislike

一隻價值逾萬元的航拍機(小圖)失控,擊中房車的後擋風玻璃。司徒韋桐攝

佐敦發生航拍機墜機意外!晚上7時許,一輛賓利(BENTLEY)房車停泊在圓方麗思卡爾頓酒店(The Ritz-Carlton)外,當時司機正在車上等候老闆,其間突然聽到一聲巨響,之後落車查看,發現後擋風玻璃碎裂,地上有一隻航拍機,懷疑後擋風玻璃遭航拍機擊中,遂即報警。警方到場調查,在現場撿獲一隻價值逾萬元的dji Mavic 2 Pro航拍機,但未有發現機主,將案件列作「高空墮物-車輛損毀」。

航拍機近年在世界各地及香港均曾發生意外,根據現時法例,重量不超過7公斤(不計燃料)消閒拍攝用途的小型航拍機,即歸類為無綫電控制模型飛機,毋須向民航處申請,但不得在人多擠迫的地方上空、飛機升降航道和直升機坪附近等範圍放飛。

商業用的航拍機必須要在預定操作日期前28天,必須向民航處申請,並且不可在任何人士、船隻、車輛或構築物上空或其50米範圍內飛行;不得在任何人士上空或其30米範圍內起飛及降落。若因鹵莽或疏忽操作航拍機而危害他人或財產安全,可被檢控,一旦罪成最高可判囚兩年及罰款5,000元。
老閪都唔認啦
整要幾錢?
過萬元航拍機
報紙佬又唔寫下架BENTLEY幾錢
航拍機唔係有鏡頭影住? 起飛一刻一定影到事主
利申: 未玩過航拍機
根本就要啦, 有朋友住18樓話試過見有航拍機升上黎偷拍佢屋企, 痴撚線.
加要考牌
有care 走唔甩 有曬email登記
現場捉唔到就得
我一早講過電動滑板又好,航拍機又好

一出事整傷人, 損毀財物華人賤種一定走佬
打死都話一早掉左,唔係機主
你鬧鳩d航拍撚仲屌返你轉頭
淋病小心
就黎要買第3保 考牌
換塊玻璃 打個臘
又係大疆
好彩一早放咗 玩過就算
就係呢啲傻尻 夜晚重要飛市區 好多干擾架
去dji一check就搵到機主 勸你自首好過啦
如果認左有錢佬唔介意既,我估。

不過你唔認分分鐘出重案驗指模驗屍咁驗DNA開天眼都會搵到個兇手出黎。有錢告多你十幾廿條罪告埋你恐怖襲擊都得。
唔知路權撚撞花Bentley、RR會點呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞