(突發)車厘龜正式收皮!

364 回覆
2103 Like 63 Dislike
老實 個9000蚊 我想夾番份,真心唔好再請佢嚟做。
貼錢送佢走算。
條女facebook又有回應,會唔會炒車

就杜汶澤先生Facebook疑問一事,我都想解釋一個清楚,當中我可能有處理不當,所世上所有事,都離唔開「人之常情」四個字。

以下係事件嘅Timeline

2019年1月22號,我到LateShow進行所有集數拍攝

2019年4月4號,第一次whatspp一直同我聯絡嘅豪仔,查詢有關payment嘅update

對方〈豪仔〉一直無應機。

2019年4月6號,我再追問一次

對方〈豪仔〉維持無應機。

直到2019年4月10號,豪仔回覆口訊,內容大概:10號當日會開票俾我,想拎我銀行抬頭。

我4月10日已俾所有資料

2019年4月14日,我離開香港前再問一次豪仔,但無回覆。

期間記者電話向我update最近工作狀態,我將最近動向,嚟緊會有乜嘢計劃,連同現在手上幾間有做嘢但仲未出到糧,回覆又慢嘅工作都有向記者交代。

因為由4月4號開始,我向豪仔查詢嘅所有事,都只係得到一次回覆,僅有嘅一次。

豪仔係LateShow重員,忙碌係人之常情。工作太多,有時揀whatsapp去覆都係人之常情。
但我都係一個要不斷接Job去生活嘅小藝人,如果長達兩個星期入面嘅查詢只係得到一次回覆,焦慮都係一個人之常情。

故事繼續,

今日見到杜生Facebook對我嘅留言,然後同時收到豪仔whatsapp回覆。回覆入面有入數紙嘅相,我見到個日子,係2019年4月4號入數,再睇返杜生指4號已入數,我立即睇返自己銀行紀錄,筆錢係4月24號到帳。

但我見入數紙上日期,怕中間有咩差錯,所以再一次求証豪仔入數日期,豪仔回覆入數時間係4月24號。而入數字上面個2字唔知點解顯示唔到,所以有錯覺係4號。

所以成個Timeline就係:

4月4號,到15號所有對payment嘅查問只有一次回覆。

4月中,我離開香港。

4月24號,LateShow出糧俾我〈豪仔無通知,我亦無check〉

4月26號,我向記者交代所有近況,包括所有仲未收到錢嘅工作。

4月27號,杜生Facebook發文表示入左數俾我,記者轉述杜生話4號已經入數俾我〈如圖6〉,但我戶口係顯示24號先到數〈如圖5〉

交代完畢

最後回應杜生話,我有佢電話一事。一直同我聯絡嘅係豪仔,我諗唔到原因要直接搵杜生去講,就如之前所講,我向記者所交代嘅近況係包括所有動向,呢一次嘅事只係屬於其中之一,我無必要刻意唔講,由一月到今日已三個月我亦無刻意張揚。

就好似杜生以為4號就已經入左數俾我,但其實我24號先收到,世界上所有嘅事都可以辯白,如果係我錯,我可以向任何人道歉。

------------------------我是分隔線--------------------------

寫到呢度,見到杜生回應蘋果嘅新聞,
喺呢篇報導入面,杜生都有透露之前有意簽我做佢旗下,但我婉拒咗。
如果我要用杜生搏見報,以佢當紅程度,
佢想簽我呢類係人都可以一腳踩死嘅小藝人,呢單大嘢就唔會係由杜生自己向蘋果記者講,而係我周圍同人講嚟自抬身價。

藝人同記者嘅關係,杜生應該比我更清楚。如果我等足三個月都未收到錢,仲長期比對方已讀不回,咁都叫搏見報,咁我程美段道歉,係我多口向記者講,抱歉,對唔住。

至於我前經理人陳生,杜生可以先去睇睇佢份CV,再去認真考慮佢所講嘅說話。因為喺記者問完佢料後,佢都有msg我,但轉頭自己又del咗。〈如圖7,8〉

交代到呢度為止,所有記者我都唔會私下回覆,以我Facebook平台嘅回應作實。
準備睇炒車
岩岩上去睇 已經唔見左
杜生唔通又炒車
上次已經炒左鑊
你on9?
杜點解上到神枱仲咁多人撐?
依道啲細蚊仔識分是非黑白未?
原來係俾tvb炒?
嗱杜生炒車要企定,連埋上次東方昇單野兩劑喇,希望你唔好講就本土,做就泛民啦
佢同記者爆料單野係點?
Sorry, 睇左佢Facebook page
炒車了
佢都算唔識做人既樣板
先唔講人地邊位 無通知你/你以為遲左未出糧就報記者 好明顯應該未搞清楚問清楚 其次仲要係撈娛樂圈 有咩緊係私下問清楚搞清楚先啦
老實講就算佢地真係唔出 雖然你有權告人 但你都要諗下自己咩位置邊位 社會就係咁現實 你咁樣搞一搞如果人地後面仲有大粒野既你真係咁先架啦 唔係一句道理係你度就得架
廿幾歲人都唔識做
咁睇落又好似make sense喎,大佬呀,都要開飯架人地....

睇黎宜家只有個記者可以做證...

不過就算真係杜生炒車,佢揚開左件事咁柒,都唔會再用隻車厘龜
條女Facebook 有晒相同證據
不過係記者搵佢 定係佢搵記者 就口同鼻拗
係咪話拖左3個月都唔出糧
不過佢真係唔識做人
依個時候直接搵杜生算啦
其實佢真係幾傻 撈娛樂圈咁樣講野 講真人地真係有咩大粒係後面既 想搞死你好易 出黎做野你唔係有咩料有咩底就唔好搞咁多啦
晨早知嗰隻奇異鳥體內藏有猶大基因,係今次連杜大導都跣埋,依家咪搞到地球人都知佢係人格謀殺慣匪,冇娛樂圈人物肯同佢拍硬檔囉
見到都覺得嘔心
石頭咁
勁怪

大波都唔係咁嘅款㗎嘛
樓主嗰張相
中間嗰件黑色中門大開泳衣
都見到係假波嚟啦
擺咗兩隻碗喺心口咁
完全無自然下垂喎
原來真係會有人覺得真波嚟
九千蚊呀!唔講以為成萬蚊,乜好等錢洗咩?又可以日本玩的?
杜生拖人糧唔岩
做娛樂圈比人拖糧就同記者講又唔岩
打和啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞