[!殘體注意!] 哩條大陸仔整notebook真係好撚痴線

120 回覆
37 Like 178 Dislike
計部電話成本淨係計硬件成本就知冇人value knowledge同人工時間
星際有間好似幾勁,真係有部機換板上晶片
俾你係佢地果班拍片當宣傳既話
緊係整得番好果d先出片啦
香港有人識整既
十多年前某兩大大代理都係雜誌講過佢地專登買埋d BGA機之類做維修
正規代理.依加實係換維修貨多
有哂RMA機制搞.點解要洗錢養班整電子版既師傅?
做得維修
除非係特規既晶片

否則要買件容乜易

再唔係咪平時收人d壞機.拆件維修
有人有開舖呀
但係你聽到佢開個價即刻走之嘛

佢地都會好老實同你講...
普通野搵我整唔平,你買件二手既算啦
你知d線點走
唔係太深層既靠飛線就整得番

但係依類通常D人識都唔會整.好快就又會出事
香港同台灣仔都多數勸佢換版或買過部
你估香港.台灣師傅唔識整咩?
人地怕煩,唔想翻手渣

大陸拍片俾你睇既.要SHOW佢幾有料就緊係整啦
有D其實係二手平價收部機.整完就當二手放俾人
代理果D既話
要既係個客唔會回頭.外判既分分鐘又要私保一段時間

計你有技術咁整法,但係廠無授權搞電路.不過有哂索賠條款
填下FORM就換到PARTS俾客
點解要搞電路野.請人換下版換下PANEL又人工平D.

要搞到咁大鑊先戇居啦
依行飯要學得好做得好
真係睇天份
有錢就實有人流出黎
正如特規零件都會俾你買得到一樣
認真...
玩依味維修既真係IVE仔多
甚至係中五仔.然後去大陸讀個乜乜維修課程跟下人做兩三年就開壇架啦
你講果類應該係維修手機多
壞邊樣換邊樣
出文果條友

首先要明白大陸搵人整野班友,係無乜要求先得

香港地你成部機即換俾佢都會嫌你阻佢時間處理維修問題

大陸撚,印度撚,南亞果d無乜錢.亦無咁高要求
樓主分分鐘連個mon壞鳩左換塊電源版都會出事
香港地好似youtube條友咁玩法
晨早俾客問候.點解咁耐都未整好
或者
點解玩左半年都無就又壞過
壞邊樣整邊樣果d直情唔駛點學架啦
跟下人一年知邊樣壞換邊塊版應該就得

當大部分香港人窮到要賣腎或者儲成年人工先買到部iphone或者乜野產品都係整到無得整先買之時

香港先會養得到依類晶片級維修員

咪話依類晶片級既.依加連一般換版級維修員都未必養得到

隨時做十年二十年都無入息中位數果個價位
佢有條片搵唔到原理圖得位置圖, 搵類近model都一樣整到

仲有條片整山寨監控mon, 一打開望兩下就見到係炒電容開唔到背光
哈哈,我真係唔識先覺得勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞