[!殘體注意!] 哩條大陸仔整notebook真係好撚痴線

120 回覆
37 Like 178 Dislike
如果部部都慢慢驗就死啦
細電人 自己之前都有睇過佢既片 做熟唔一定難 但唔會係呢堆得把口既連登仔做到

只能說香港地唔適合呢種方式 有識過人以前齊工具做呢行 但係又哂時間錢又收唔多 幫你直接換過板又快又有錢賺 反正你都唔識 再良心都頂唔過個鋪租
btw間鋪最後轉埋做手機配件果類嘢
唉...香港地淨係適合搵快錢, 手工嘢/耗時嘅工作/工出細貨之類嘅喺香港生存唔到
香港某茶記都有個姓葉的阿蛇整相機好勁,只係冇拍片放上網
自己去學就仆街啦 本來冇壞都變壞埋一份
電子野唔係你話學就識
咁撚容易學 咁呀豬呀狗都出黎做師父啦
好似上面條友咁 你識整唔識邊到搵料番黎
咪又係盞搞
個肥仔真係唔識架wo
下姐係點-,-
之前IPHONE燒左底版,比晒APPLE睇過晒都整唔返,
但係入面有好多相,冇BACK UP到,之後寄上大陸整,又比佢整返好
奶茶相機
香港人,返上華強北睇吓啦,人哋16歲o靚仔都識砌iPhone 啦
其實PCB原理圖邊到流出黎
大陸工廠有得買
佢哋有個軟件入邊包晒好多款式型號嘅PCB
其實換野唔難,係troubleshoot時間長,有時有兩個零件一齊炒埋都唔定。

睇圖都有排睇,又他一大輪錶,on site做不如我直接換底板搞掂咗個客先。

同埋做好啲通風啦,咁吸法遲早有事
人地興趣黎 梗係勁la
大陸真係大把tech eng做呢d手工野
所以佢地好熟手睇pcb cad圖, 試野都好快
最緊要人工平
大陸大把電子零件細到電容都好易買到
仲要好平唔洗量購
識睇電路版同焊接就識做
最難應該係搵份圖出黎

不過睇佢整好似啲prof講書咁,幾informative
係幾勁 不過最重要都係張原理圖
慢咩工 換塊新既有咩問題先
大家有無諗過整好左邊,交番貨比你過半個月又壞另一部分?
有次部ip6上唔到網,check過係跌甩左BGA焊點
知道自己冇技術做到咁精細嘅野
結果都係拎左上去整
同個師父吹吹下水知道我讀細電,計我平啲
難就難在要確認整完之後唔會好快再壞。

整機佬會話壞咗再整,但用家接受就ok
一係你留低半個月比我煲下仲有冇暗病。
d 大陸佬好鍾意留到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞