[!殘體注意!] 哩條大陸仔整notebook真係好撚痴線

120 回覆
37 Like 178 Dislike
手機我淨係識砌Lego
大陸人工平,香港整仲貴過買
手機電子零件先誇張
要用顯微鏡整
係幾勁嘅,但啲咁嘅死人變聲聽到都覺得煩
最值$係pcb圖
要比$買

另外,紅外線機都唔平
嘩屌你老母!!!!!開頭睇覺得佢好撚毒,睇到最尾講想整部識say no既電腦出黎,真係型撚到我射啊原來d女中意男人有才華就係咁既感覺男人中既男人!熱血又浪漫香港需要多d呢d人!

「可以做到

印度佬爆mon可以淨係𠝹塊玻璃出嚟換,
香港係咪都換晒成個mon連lcd,
我都識換啦
有pcb scheme咪有得整
冇就要reverse engineering
話開得鋪嗰啲要熟哂啲model都咪話唔癲
唔係香港人唔識整 見人都識 但問題香港人工貴 咁整唔化算 不如換 代理一定用換去解決 佢換塊成本平過搵大咁整
連登仔講就威話易
做起手咪又係收哂皮

香港所謂班維修
整唔掂咪又係send返去大陸整
我都想問下呢D 圖邊到有得睇? 有得睇真係可以自己整
鳩估話唔定係班大陸代工佬leak出嚟
唔係好熟呢行

大牌子嘅scheme唔會有 有都係非法途徑得翻嚟
除非佢本身open-haedware
香港仲有人自己落手落腳整架, 但係真係少之有少
平時喺公司幫PCB板debug就係咁一個一個元件跟
因為RD部門得一條測試生產線
産品設計完就要交過去生產
而且其他部門都要用
所以一個月得30片PCB比你debug用
將項技能普及化
入職做維修有培訓課程
先係慳成本慳原材料
不過依家個發展唔係人工貴過零件嘅問題

而係公司賣零件另類賺錢 幫你維修好=你繼續用舊機
但係幫你換零件
換 -> fatfat 清零件又食大筆錢
唔換 -> 買新機 fatfat
台灣都係
唔識整又點樣砌d垃圾電腦出黎俾你班水魚買
因為唔同思路
你諗下大公司時間都係錢黎 當然唔會同你慢慢check
大概邊part壞咪個個area全部換
反正個費用轉移晒去消費者到
香港唔係冇人識,係俾社會/市場淘汰哂
要咁整收你幾錢好? 你又肯俾幾錢整先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞