認真問 讀緊大學入

110 回覆
2 Like 77 Dislike
想知workload 大唔大
上堂洗唔洗好認真專心聽
assignment量 ,text 同exam既難度
難唔難合格/靚grade
睇樓主 英文掂唔掂
唔介意講埋英文幾分?
廿分無數底又唔想聽書,得文學院幫到你
你讀邊間文院唔洗聽書
唉好煩惱
即係engine vs so sci 就係溫書計數死同埋chur essay 死既分別?
不過本身睇同理解英文都唔差
我唔係文學院,我見中/港大班文學院fd成日走堂gpa都唔差,咁我估其他都係咁
樓主係咪讀緊我名呢科

係嘅話建議你快啲quit
呢啲垃圾科就算唔爛GDP一樣搵唔到intern+冇前途

拿拿聲quitU rejupas好過
其實好睇科同個人能力
個人經驗 我揀既科好多都有class quiz 走唔到
唔係 不過聽人講我嗰科係仲難讀過tse
過來人話你知

我當年19分入到poly engine degree

Sem1已經覺得grad唔到 試過gpa唔過2

捱下捱下就4年 係辛苦架啦 而加應該second low grad

去下exchange 做下大公司intern 對你brush up 份cv好有

用 trans科唔會係best choice
樓主想讀咩 soc sci都好extensive
我覺得堂有部分可以走
Workload就科科差唔多架啦
你預商科幾份projects社科咪幾份essays囉
煩就煩在做research同埋readings for tutorial
讀得社科 就大膽發表自己意見 掂架啦
但前提make sense
好似下年開始social science 科cut位。
20分入LU應該都有啲危

利申:以前讀LU之後quit咗
呢個係我好大既掙扎 不過我真係唔係呢範既人 再讀會好辛苦 甚至驚差到遲早比人term
20分
你得廿分,有得讀好讀啦,engine野好易畢業,上足堂無死
得嗰廿分
又想讀u又唔願付出
讀乜都死啦
就係你呢啲人拉低poly質素
利申polu三寶
唔知你係咪career oriented

係既話 睇你話英文唔錯

你想係engine入面做最presentable果個定去bba/SS

做比人屈機果個? 到搵engine grad job果陣其實係睇你cv

睇你soft Skills 唔知你gpa點 盡左力都below 1.5就quit
eie

仲西撚過tse 建議Ching快啲jupas late application
可唔可以講下eie同埋tse有咩西
你不如唔好讀/返大陸買張cert 算啦
on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞