[簡介/遊記] 智利Patagonia、復活節島、Atacama沙漠+阿根廷北部峽谷彩虹山之旅

78 回覆
47 Like 1 Dislike
搭飛機點樣搭法
Flight:
Punta Arenas -> Santiago -> Easter island
-> Santiago -> Calama

Bus:
Calama -> Atacama -> Salta (Argentina)

詳情遲下會再講
7. 阿根廷北部Jujuy省景點

整得咁辛苦,都係賣十蚊八蚊
睇見佢地咁就覺得心痛

阿根廷都有鹽湖架
位於~3700海拔嘅Salina Grande

喺景點咁散亂嘅地方
最好就係自駕遊

座落於彩色山下嘅小鎮
Purmamarca

圖就大概出住咁多先
之後會打多少少字講解下
我第一次去南美,去之前除左覺得興奮
都有好多擔心同不安

去完兩個月,都叫做有少少經驗
但都想分享番少少比較practical嘅野
(有意見、有錯都歡迎糾正/comment,始終打呢啲野嘅目的都係想消除黎緊打算去南美嘅巴絲心中嘅不安同疑慮,一齊集思廣益囉)

主要想講下:

- 治安
- 衣著
- 錢
- 藥物
- 住宿
- 交通

仲有冇漏左啲咩?
南美治安係咪好差?

其實都好多人會問呢個問題,去南美玩係咪好危險?係咪好多人偷野/搶野?係咪好多潑屎黨?

其實自己去左兩個月南美,去左巴西、阿根廷同智利,我個人覺得冇想像中咁危險。

當初去巴西之前,都打定輸數俾人搶野,分定個細袋仔袋少少錢,俾人搶嘅時候就俾嗰細袋佢,輸少當贏啦。但去左十日八日,最後竟然冇事

之後一路玩,最大獲嘅一次,就係老婆喺智利首都聖地牙哥嘅地鐵入面俾人偷野,好彩發現得早,最後都冇損失。

喺南美兩個月,唔好話自己冇乜經歷過,其實連睇都睇到過啲咩危險野,但你問我南美係咪好安全?可以好放心去玩?
我可以答你:絕對唔係

其實每個國家都有佢地危險嘅地方,去之前最好都有少少了解,起碼喺嗰啲位可以留意多啲。
介紹兩個網站俾大家:
1. https://travel.gc.ca/travelling/advisories
加拿大政府嘅旅遊tips

2. https://www.gov.uk/foreign-travel-advice
英國政府嘅旅遊tips

唔好以為啲tips係啲好vague嘅:夜晚早啲返屋企、唔好同陌生人傾計 等等

佢啲tips似係啲人奶左野報上去,佢再提醒番大家
佢會講得specific好多,邊個國家你需要注意啲乜
去之前睇一睇,就知人地多數用咩招數

例如,喺阿根廷:

應該係講緊啲潑屎黨/mustard黨

我自己嘅意見:

- 其實最危險嘅地方都係啲大城市,首都就最危險,e.g. Santiago / Buenos Aires等,
因為人流好複雜,乜人都有,幾窮嘅人都有,多數啲偷野搶野都係喺嗰啲地方發生,去到嗰度就份外小心啦

- 去巴西小心啲街童搶野。佢地係有樣睇,多數上身赤裸/著件背心 (唔好咁多幻想男黎架),著住條沙灘褲,著拖鞋/唔著鞋。見到佢地幾個一齊行嘅,你最好迴避佢地眼神,再醒啲就兜路行啦。佢地搶你野通常會好似同你玩咁,搶到就狂跑,搶唔到佢地只會笑笑口,扮晒同你玩咁。你只可以心諗:「好撚好玩?」,事後亦冇咩可以追究。

-去阿根廷小心潑屎黨,我就冇見過。
不過佢地都係一班人做野,有人潑你,有人扮好心幫你抺之後distract你再偷你野。
呢個時候拒絕任何人幫忙,之後衝入酒店/商店求助好過。

-智利好似冇乜特別,小偷算係易防,佢地都係取易不取難,失敗左就下一個。

- 旅遊城市相對係安全好多好多架
e.g. Patagonia、Easter island、Atacama、Cafayate、Purmamarca、Tilcara等

老生常談:
1. 咪出夜街
夜晚嘅南美大城市真係可以幾恐怖下,你估唔到會有咩事發生。去玩姐,有必要咁夜出街咩?(你去clubbing別論啦
夜晚除左條街,基本上地鐵、巴士都好危險,執生

2. 唔好同陌生人交流太多
呢個真係好睇你經驗,其實醒少少都大概會分到嗰個人係咪真係友善,定想猴住你啲野。
唔係叫你去旅行唔好同人傾計交流,但揀黎傾囉。
你幫襯佢買野嘅、住佢bnb嘅,嗰啲安全嘅咪傾多啲囉,係咪真係有需要喺街周圍同人傾計你自己衡量喇。
想喺外地做好心?人地問你路?
你諗下自己咩身世先啦

仲有,唔好同人有過多眼神交流
即係咪咁多事
我指仔姐,𥄫女嘅可以照𥄫嘅
有時佢地揀咩人落手,就係揀啲成日望住佢地嘅人
e.g. 喺巴西,你成日好奇望住啲黑人/窮人,佢地真係會走過黎撩你,唔排除會郁下手

3. 唔好去啲旅遊區以外嘅地方
去旅遊區咁多遊客,咁都揀中你黎搶/偷算你唔好彩啦。

4. 攞你命三千
買多幾把鎖鎖住個背囊啦
煩到我連自己開都覺得煩
個賊都廢事搞你啦
佢地都係取易不取難,偷唔到就下個架喇

可能你會笑我on9
但俾人偷野嗰時就唔方唔on9

5. 揹貼身腰包
呢個都係防小偷,如果俾人打劫嗰陣,應該會損失更慘重,我係劫匪應該第一樣就係睇你有冇腰包。
Anyway,我都係有用。

腰包最緊要夠薄
最安全唔係攝入衫入面,而係攝入底褲
我喺巴西嗰時真係攝入底褲先出街

里約街頭勁多人賣呢啲
究竟係咪真係咁可怕?

6. 人多背囊揹前面

7. 有咩事衝入酒店/商店求助
我去里約嗰時,出街係驚到每行一段路都諗定望定如果有人搶野,我應該即刻跑去邊度求助。
出街好似打仗咁,精神真係好崩潰

8. 人做乜你做乜啦
見好多人都拎電話出黎撳、影相嘅,你咪跟囉
見好多人拎住部相機條條fing,你咪跟囉
總之,唔好做突出嗰個啦
有咩事都有人陪你祭旗丫嘛

廢話大概係咁多啦。

雖然去左兩個月南美都好好彩,冇咩事發生,但可能因為聽得太多,黎到南美真係一啲都鬆懈唔到。
自己keep alert會減少好多俾人偷/搶嘅危險嘅。黎緊打算去南美嘅,祝你地出入平安,安安全全啦
喺日本jet lag瞓唔到,好精神
不知不覺打左咁大段野出黎
樓主喺智利有冇去埋Lauca?
幾年前去過一次行程同你差唔多 嗰邊風景真係好靚
好鐘意Atacama
過嚟新post留名
復活島
出左黎做幾年野咁啱一齊轉工
當人生一個break囉

唔買樓,十萬八萬都總有嘅
冇喎冇玩到咁北呀

仲以為智利自己玩得7788
原來仲有啲隱世靚影未去
睇黎要留番下次

Me2
智利黎講,最中意Atacama
佢好唔似智利其他城市嘅style
Sor呀有排未打到
太多廢話要打
嚟緊都去
講下食
支持再去 我都想去多次
piedras rojas靚到痴線
Torrea Del Paine你係day trip定點?
我行咗5日trekking 見到有人行10幾日好似好多靚景 但5日我已經行到好攰
食呢方面真係唔多野可以分享
我地對食都唔高要求
是是但但就一餐,最緊要平
咁勁5日4夜喺山度過?
我一日day tour,一日行去百內塔咋
我都想搵frd去行W

十幾日咁長?行O circuit?
新POST LM
成程trip用咗幾多錢
幾年前去過
多你秘魯
但冇去Patagonia

復活島!
着陸嗰吓全機歡呼
真正人生必到景點
中部湖區 Puerto Varas 同 Chiloe 島其實都好正,小鎮風情
越睇越想去多次
直航?have?
How is the 簽証
玩左五十幾日,每人洗左大概4萬
香港應該冇直航去南美架喎
三四十個鐘走唔甩

阿根廷、智利都免簽
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞