[簡介/遊記] 智利Patagonia、復活節島、Atacama沙漠+阿根廷北部峽谷彩虹山之旅

78 回覆
47 Like 1 Dislike
Hi,又係我

喺開始打呢篇接近一個月嘅遊記之前,
想打少少廢話先。

雖然呢篇只係一篇遊記,唔係啲咩旅遊攻略,但我都想整合/總結一下啲旅遊資料俾大家睇下,方便你地plan行程又好、睇遊記前有個概念都好啦。

有興趣嘅朋友可以參考下,冇興趣就直飛啦。

P.S 戴定頭盔先
我絕對唔係咩旅遊達人,亦唔係要寫旅遊書,所以我都冇特登為左寫blog而去做好多資料搜集。
我只係純粹分享下旅途上我見到嘅所見所聞,想俾大家知道呢個世界上除左日台韓,其實仲有好多地方都好值得去。

大概講下我上一個月去左啲咩景點先:
1. Torres del paine National Park百內國家公園
2. Magdalena Island 睇企鵝
3. Santiago hea幾日
4. Isla de Pascua (Easter Island)
5. Atacama沙漠區

之後就去左阿根廷北部
6. Cafayate 峽谷
7. Purmamarca 彩虹山

1. Torres del Paine National Park
百內國家公園

相信唔少人都見過呢三支野
佢地就係百內國家公園最出名嘅百內塔

喺預備打啲好悶嘅資料之前
post少少相俾大家睇下

喺百內塔下埋頭苦幹嘅原駝

Laguna Amarga

Salto Grande

萬綠叢中一點紅

View from Mirador Condor

你冇眼花
Patagongia嘅雲真係好千變萬化

先來個正評
留名
感覺安唔安全?
2. Magdalena Island
睇麥哲倫企鵝

坐船去睇企鵝

沿途見到鯨魚,導遊話係全世界第三大嘅鯨魚
佢地噴水真係好好睇

之後上岸睇企鵝

佢地行路嗰時好似啲啱啱學行嘅細路哥咁
跌跌下,好得意

Sor冇啲常識

From Wiki
除左首都聖地牙哥
其他都好安全
3. Santiago 聖地牙哥

Plaza de Armas武器廣場

Cerro Santa Lucia 聖路濟亞山

聖路濟亞山頂嘅景色

智利招牌菜 牛扒太陽蛋薯條 Lomo a lo Pobre

好足料嘅海鮮湯 Sopa de Mariscos
4. Isla de Pascua (Easter Island)
復活節島

古時鳥人比賽游過去嘅小島 Motu Nui

復活節島其中一個火口湖 Rano Kau

租左架jeep就周圍去海邊睇浪

向海的摩艾 Akivi

復活節島最多摩艾嘅祭壇 Tongariki

古時造摩艾嘅工場Rano Raraku

沙灘上嘅祭壇 Anakena

最佳觀賞日落嘅祭壇 Tahai

5. 智利北部Atacama沙漠
(Part 1)

Atacama係全世界最乾旱嘅沙灘
足足乾過撒哈拉沙漠七倍

原來唐三藏經過火焰山真係好辛苦架

Atacama幾年先落一次雨,成日都萬里無雲
加上佢位於高海拔,個天夠清
所以係一個觀星聖地

報左個觀星團
用手機透過個telescope影月亮

留名繼續支持
睇一次就好似自己去多次
(Part 2)

小天空之鏡 Laguna Tebenquiche

位於4000海拔嘅Laguna Altiplanicas
其實有冇人睇緊
有 磨牙
(Part 3)

Salar de Talar / Piedras Rojas
(Part 4) 完

呢度真係乾到龜裂

近乎最出名嘅景點
Valle de La Luna 月亮谷

Tour嘅standard
都係會去月亮谷嘅另一個景點度睇日落

喺嗰個view point望到嘅晚霞

chok一chok影返張滑沙相先
放心我冇咁型,我影人姐

呢一個又近市中心又名嘅景點
Valle de La Muerte 死亡谷

Calama -> Salta
巴士沿途風光

雖然我影啲相唔太靚

但佢好似真係我呢世人搭過
沿途風景最靚嘅一程車
會經過好多景點
記得坐車頭!!!!!!!!

智利嗰邊嘅類似鹽湖
近住Salar de Tara

呢程車超級多彎

Salina Grande
白色嗰啲係鹽黎架

草泥馬on99阻住條路

又會經呢啲彩色山

Purmamarca
來了
6. 阿根廷北部 Cafayate 峽谷

差唔多月圓嚕

成日都覺得呢啲山定峽谷好似蛋糕

周圍都係七彩繽紛嘅山

大叔喺El Anfiteatro一展歌喉
echo好勁幾好feel

6. 阿根廷北部仙人掌國家公園
Parque Nacional lor Cardones

我咁大個仔未見過咁多仙人掌架

唔知睇呢幅相嘅時候
你地最快會focus左喺邊棵仙人掌度呢

你睇,大到咁好得意
留名支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞