點解香港會不停開「xx冰室 」

264 回覆
1988 Like 20 Dislike
紅磡冰室早餐E真心屈機塊雞排好大塊
旺記冰室 最好食
醉愛旺記
終于有人講啦,跟本下欄扮上菜
早餐a,炒蛋,多士,熱奶茶
無知一問
真係冰室同茶記有咩分別?
好食d? 但好唔好食好主觀
呢間堅劣,除左個招牌好金冇咩好
商業策略
尖沙咀果間平時食lunch 都會去食下 貪快 方便
但俾大陸人喺乜鳩小紅書吹奏 中午條隊長過50人排已經無再幫襯過
敏華, 即係太興
以前冰室冇炒粉麵飯
茶記就乜柒都有
但班茶記撚開始覺得要維持咁多種食物成本好高
咁咪索性轉行叫自己做冰室,順手刪咁d食物種類
你見而家新開好多所謂冰室都有炒粉麵飯,但成個餐牌個種類都大幅減少
執咗啦
Exac7ly
香港人好慘
啲冰室仲難食過普通茶記
好多卡位排到好窄 坐唔到兩人 前面又頂腳
講到尾都係錢字

因為選擇少
價錢比茶餐廳高

請既廚同水吧要求低啲
變形人工平左

租只係成本兩成

但冰室利潤係一倍

俾你做你揀開邊樣

反正狗屎垃圾加msg都有人食
茶記真係好賺錢 幾蚊料賣5 6十蚊 日日d 客貨如輪轉
想多啲冰,對抗全球暖化。
用左冰室個名,普通一個餐加左10蚊,你開唔開?
https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/licensing/QA_collated.html

問: 普通食肆牌照與小食食肆牌照的分別為何,兩種牌照對洗手間的要求有沒有分別?顧客人數是否按座位的數目而計算?

答: 普通食肆牌照可售賣任何種類的食物;小食食肆則只准烹製及售賣本署指定6種類別其中一類的食物。兩種牌照對洗手間的要求沒有分別,因洗手間的要求是視乎顧客及員工人數而釐訂,而顧客人數是根據座位間面積計算出來。

小食食肆獲准烹製及售賣的食物一覽表
https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/howtoseries/forms/new/Specified_Snack_List.pdf
你唔係人地仔女

可能人地唔想做飲食呢
西環都兩間
敏華冰廳
民華冰室
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞