點解香港會不停開「xx冰室 」

264 回覆
1988 Like 20 Dislike
根本依家香港地 50蚊內飽肚正正常常都接近無哂
比啲垃圾你填填肚 想你拿拿聲走 下一位就算
其實都難怪 租貴到閪咁
消費懷舊情懷,集體回憶
正常冰室係唔會有碟頭飯同炒粉麵,頂多得通粉公仔麵,主要真係食炒蛋多士,飲下奶茶咖啡為主
又po呢張相 搞到我笑咗出嚟~
明明賣既野一樣,只不過招牌名叫冰室就一定排撚晒隊,對面間茶記就拍烏蠅,其實老細可能係同一人
紅磡點解唔叫萬國冰室~?
食開龍門
常餐$3x
中意佢可以加錢加餸(火腿/蛋/雞扒/豬扒....)
北角
茶冰廳
40萬咩年代先,依家40萬交唔到幾耐租
咁邊幾間係好食?
咪即係傳統茶記咁囉
證明冰室當道,但茶記不死
因為骨子內都係一樣,改個名當re-branding 老粗茶記老闆都識與時並進
呢間唔係直頭茶記嚟咩
連少少門面都唔做,勁多碟頭飯,個常餐又廢,純粹改個招牌名叫冰室呃9人
係個名唔同,入面啲款式冇分別
都唔知點解冰室D野會賣咁貴
樓面服務有分別 ~ 分西 同極西 ……#haha
我係筲箕灣由細食到大
金記一直都無出過飯類,而家講到乜撚野經典焗豬扒飯 on99
我認識既金記係只有甲餐乙餐常餐、五六點就收舖

希望覺得而家金記好既人 望一望以前既金記係點樣:
https://s.openrice.com/QrbS0uJa000
真金記以前好好食好平。14蚊有凍奶茶加奶油多。好味又好飲。

而家賣左比個後生,除左個名外無一樣野似以前。想食個下午茶全部大大份仲無多士加杯野飲,死要夾多碗麵。垃圾。

利伸:以前日日食真金記食左好多年
岩岩個大灣post有人吹奏大陸野跟住就係有人話香港係咁開冰室冇野好食樓主就出post
lunch time 好多傻鳩排曬隊比雜誌報導下又狗衝, 一個好撚普通既滑蛋牛飯 (用料好D咁多) 就賣貴一貴, eg 旺記

仲有華_冰室系列都over-priced得好緊要
冰室真係好撚垃圾
慳返唔洗炒粉麵飯
屌佢老婆好撚似伊藤潤二個女人
撇除佢份人啲仆街野
呢間野係幾好食 又唔係賣炒蛋果類行野
肉鬆雞扒飯
賣炒蛋多士通粉 都夠膽死四五十蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞