有冇人後悔買左居屋?

340 回覆
13 Like 148 Dislike
供小d ,只係借銀行百八期
康和三房
最緊要地方乾淨 eg啲𨋢門𨋢制 走廊 垃圾房對出地下
看更認真看門唔係訓覺/走左去
而家D居公係用公屋質素起,早年既居屋有非公營參建
不過佢本身都好鍾意講到自己好有錢,一講佢屋村佢就黑面,所以我地成日有意無意提起
買左彩興而家等緊收匙,都已經覺得賺左呢兩年個升幅
賺得少唔係賺?大把人有能力換啦。
1)要快,公屋果種用大量precast elements建築方法+ module Flat design係好快起貨,基本上24個月乜都攪掂

2)佢地驚樓市一跌又停售居屋既話,依堆似公屋既居屋到時都可以當公屋租出去

3)反正房署起成點都大把人買公屋標準交清水樓比你地算,成本又平d(十字型、康和型 建築成本高過同期公屋太多)
如果買左私樓,升得仲多
唔係棟棟都有問題既 不過真係買佐裝修前做下啲檢查

滲水呀個啲睇睇
滲水問題
後悔

公屋好
真正住居屋有錢果班人都唔會care依d on9野
同人講買左幾層私樓收租好過啦
我果度最大都係得500呎(實尺)
管理費又平d, 上網費又公屋價,點解要後悔?

如果689起果d 單幢居屋就
係 跑輸通脹 跑輸大市 都叫做有賺錢ge
唔怪得啲人話5,6年前大學生人工同而家差唔多 都冇乜所謂啦
問題係更加大把人冇能力換呢

用返你個比喻 幾廿年前買落
如果當時買落私樓 已經一開二 或者細換大了
如果我2016果陣買左二手私樓就真係後悔,好彩果陣嫌三嫌四簡唔落手,睇岩又唔夠人快,到d樓升灑上去,灰到焗抽居屋博一博
而家睇返有高層靚景全新樓,仲大過以前睇既私樓tim
綠置居公屋咁款就唔駛買喇
我果度就係單幢
鄰居 , 東熹真係好住,但好多蚊
知你有錢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞