有冇人後悔買左居屋?

340 回覆
13 Like 148 Dislike
管理費又平,一千蚊都唔駛,間屋大又大過之前(2016年果陣)睇既私樓,仲要全新 (全部同區計)

得寶398呎報紙都出左成交都要608萬,我點會唔開心
況且由細住私樓,父母層樓而家鄰居都變埋蝻蝗
提子你

大部份活躍成交都係最舊同最方便既盤

2019-4
最活躍成交屋苑*
地區 屋苑名稱 宗數
1 屯門 兆康苑 110
2 九龍灣 麗晶花園 97
3 天水圍 天頌苑 94
4 九肚山 / 火炭 穗禾苑 89
5 馬鞍山 錦豐苑 83
6 天水圍 天富苑 77
7 屯門 兆禧苑 65
8 黃大仙 / 樂富 天馬苑 58
9 天水圍 天盛苑 57
10 馬鞍山 錦英苑 54
*過去12個月成交個案

最高平均呎價(實用)屋苑**
地區 屋苑名稱 平均呎價(實)
1 何文田 冠熹苑 $17,266
2 何文田 冠暉苑 $16,688
3 寶琳 / 將軍澳站 寶明苑 $16,328
4 鰂魚涌 康山花園 $16,295
5 鑽石山 / 新蒲崗 / 牛池灣 龍蟠苑 $15,209
6 沙田 海福花園 $14,379
7 香港仔 / 黃竹坑 漁暉苑 $14,313
8 天水圍 天麗苑 $13,888
9 上水 / 粉嶺 順欣花園 $13,842
10 沙田 嘉徑苑 $13,836
**上月成交個案
你講嘅係未補地價嘅居屋
點解要有大預大?
因為唔會咁易放到
屋企睇左油塘同將軍澳啲私樓
最後都係補地價買左居屋三房
間隔是正 附近有商場有地鐵 我覺得唔差過私樓

舊式個啲居屋其實好賣得
個親戚住我地隔離 好耐之前三百幾萬買
啱啱接近八百萬放左
咁厚?
我而家住果棟居屋已有
d 細路仲成日鳩叫
有樓係手點都好過冇,你都on99
最高平均呎價(實用)屋苑**
地區 屋苑名稱 平均呎價(實)
1 何文田 冠熹苑 $17,266

係咪未補地價
咁啟德放20000未補地價都幾爽
呢d野等成立法團慢慢執啦
嫌三嫌四你味放咗佢換樓
睇下換唔換得翻呢個質素

記得一樣野,未補地價居屋,就算供完,都唔可以囉去按,銀行係唔受你玩,個政策本意係想公屋戶升呢住過世,如果想賣或按樓,就要補地價
全部都係白表價,可以睇美聯,佢個詳細成交有寫 未/已補地價
yes. 但有邊個會比咁多錢買間居屋呢?
多與少係相對問題,如果樓市繼續升,升到啲人買唔起私樓只買得起居屋,一樣會有人補住買
其實睇成交就知有價有巿

關鍵只係好多居屋業主真係諗住住到老
又或者接受唔到明明辛苦供斷再買樓又要再供所以供應唔多
無錯,好多人真係諗住,住到老算,btw唔覺供得辛苦
個市旺就有人買...個市差既話 平一平都冇人要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞