[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(159) 望下#1 先 預先準備 別做苦主

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
果時用m7 x470
玩3000c14 聽講係b die都上到3600c16
3200c16既xpg z1唔係b die都上到3466c16
而加都update到支持性高返
同好似鎖到3200c14就夠用
再上都係多果3%到fps
硬件台優質文化
求救 gigabyte z390 gaming x
我入到bios搵唔到較usb行先個度 但佢detect到我2隻hdd同隻evo 970

有冇大神可以指路
又係giga
Boot Option Priorities
唔該曬巴打 我諗應該係我隻define c 駁front panel啲線個陣錯左 搞到前邊兩個usb detect 唔到
唉十六號 悠二落左單 比埋錢 加左$30 需時1-3天
冇睇到係工作天 依家仲係備貨中 如果知要等咁多日紅日我就唔加啦 屌
我會盡量今日出哂所有之前落既單

不過你聯絡左我先

正常黎講

之前落左1-3個工作天個d.如無意外.今日都會收到
就快要開個悠二CS 集中Post
除非今日即刻落既單.我難d今晚送之外.其餘既單.正路都可以今晚前收到
因為我都明白.放幾日大假.個個都想今日之前收到部機.我都明
成日都有架啦

雖則我唔太想起呢度回覆.我唔想咁明顯起到做生意

所以都係間唔中先會起呢度覆呢d問題

平時我都係上黎講返硬件野
趕出貨都要小心d砌呀,唔好又夾硬塞呀
唔會再見到類似野發生
已經同同事講哂.相容性問題唔好夾硬黎

寧願唔出都唔會夾硬出
依家出貨前會唔會影相
請唔請砌機part-time,me一定唔會夾硬塞個塔散入箱
有客要求會影
最好單單影
影果下當double check
我研究下點做
每部機一份report
詳細配置
備註(客特別要求/特殊情況)
成品四面+箱內部+走線相
燒機cap圖

諗到有呢啲
多謝尋晚既巴打,我再改左個list,應該啱啱好fit到個筆直(8k)。但宜家我放棄左32GBram轉左16GB一條去換返個直立式slim D既ITX case,但我想問一下有冇類似RVZ03 size既case價錢又會低dd? slim D size既case會fit我屋企個位置多D但我又真係唔需要嗰D燈光呀之類效果。

CPU Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400F Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 1270 1 1270
MotherBoard ASRock 華擎 B360M-ITX/ac B360,DDR-4,LGA 1151,WiFi ac, Intel GbE Lan, USB3.1 Gen2, Mini-ITX M/B 780 1 780
Ram ADATA Premier DDR4 2666MHz 16GB (1x16GB) Ram AD4U2666316G19-R 665 1 665
Display Card ASUS / 華碩 TURBO-RTX2060-6G TURBO RTX2060 6GB GDDR6 顯示卡(DI-E2060T6) 2999 1 2999
Case SilverStone RAVEN RVZ03B ARGB 黑色 USB3.0 極致玩家機箱 788 1 788
Fan Cryorig C7 Top Flow CPU Cooling 325 1 325

Power Supply ANTEC NX550 AN-PS-NX-550 550W 80Plus Bronze 火牛 359 1 359

SSD ADATA 256GB XPG SX6000 Lite M.2 2280 ASX6000LNP-256GT-C 3D TLC PCIe Gen3 x4 NVMe 1.3 SSD 345 1 345

HARDDISK WD Blue WD10SPZX (7mm) 2.5" 1TB 5400rpm 128MB Cache SATA3 HDD 318 1 318
換cpu. cooler 未聽過有人會用silverstone
用2條8g快過你一條16g
卡用asus turbo ,直立箱用普通卡會有過熱問題,一定要用渦輪扇
hdd 用要2.5 hdd 普通hdd 裝唔落

宜家咁樣應該係最後定案
你買harddisk啲錢 加少少拎去買條1TB嘅6000lite好過啦
4gen即係咩 我係電腦白痴
i7 4790
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞