[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(159) 望下#1 先 預先準備 別做苦主

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
其實u12s都夠壓9700k
仲有得平
u12s 要再換fan
上u12a 仲好
咁是鳩但啦
我想砌個細機箱,唔打機 ,4-5k budget
舊機個i5@3.20Ghz + GT1030仲用唔用到

今日晏就會出去砌,照用悠二巴打條list 得

CPu : Intel®i5-9400F
Motherboard ASUS PRIME H310I-PLUS
RAM ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666
Display Card 用返舊果個GT1030
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Kingston A400 Series 240GB SATA 3
PSU FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
Case Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX (雙風扇版本)

應該會去珍寶 ok嗎? 有沒咩位值得升級
唔該巴打
I5 4gen?
買張2060塞入去加ssd
睇牛夠唔夠力好過啦
或者儲起佢到9千再問
我想砌個細機箱,唔打機 ,4-5k budget
舊機個i5@3.20Ghz + GT1030仲用唔用到

今日晏就會出去砌,照用悠二巴打條list 得

CPu : Intel®i5-9400F
Motherboard ASUS PRIME H310I-PLUS
RAM ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666
Display Card 用返舊果個GT1030
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Kingston A400 Series 240GB SATA 3
PSU FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
Case Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX (雙風扇版本)

應該會去珍寶 ok嗎? 有沒咩位值得升級
唔該巴打
I5 4gen?
買張2060塞入去加ssd
睇牛夠唔夠力好過啦
或者儲起佢到9千再問

睇少左唔打機
2200g
Amd yes
唔打機買2060做咩
用返1030就夠啦
底板用b360,買張好少少的NVME M2 SSD
咪打左個新
2200g amd yes
Go 2200g
1030可以賣
細機箱 推a300 15cm x 15cm 吸手波咁嘅size
準系統 Mb psu都唔駛諗
多謝兩位巴打:

更新 -
CPU i5-9400F
Motherboard ASUS Intel B360
RAM ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4
Display Card NVIDIA 1030 (用返舊果張ok?)
HDD WD Blue 1TB 7200RPM 3.5
SSD NVME M2 SSD 480GB
PSU FSP RAIDER II Series 550W 80p

咁樣岩唔岩? 我仲有2個Hard disk, 砌機果時帶埋去,叫佢砌埋入去得唔得

1030 可以賣比邊個?
city skylines 好食 cpu thread 用 amd 了
你成部機賣
唔打機就有咁細得咁細

屌 唔該哂巴打 吸手波好正

我宜家部機牛龜咁大部
仲行到,開機好慢同埋有時開唔著
可以賣比邊個
張圖入面個箱叫咩名
老老實實 想純打機黎講i7 8700同9700分別大唔大?
8700nonk?
9700k
一定係9700k
轉左8700k計差無幾
但前題8700k要開蓋
Not only case
barebone 準系統 底板+火牛+機箱
Asrock minidesk a300 for amd
310 for intel
諗住換水冷 因為吹出黎尐風好鬼熱 但機殼唔夠大 最多只可以用120mm 咁應該keep住宜家個hyper 212 turbo塔散定換水冷好 (用緊i7-7700)
d 風吹出黎熱咪正常
換機箱
120不如唔好用,好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞