有冇人有玩成品模型車 2

673 回覆
11 Like 2 Dislike
成個18嘅market都好靜
Hello

打算儲racing car?
小弟都係,主力儲Le Mans 1:18

我想入多架M6 gt3
之後就應該到F1

Le mans我就唔係好識lu
不過睇落都幾正
另外可以睇下ck models car同modelissmo
https://ck-modelcars.de/
https://www.modelissimo.eu/
最大既online reseller, 間唔中會有唔錯既折,例如black Friday. 德國ship黎都唔算貴

同埋有唔少exclusive得佢地有得賣既車
F1睇就好睇,但架架差唔多樣
唔太保值,我多數好有代表性既先會買
Mercedes W10 Monaco
呢部而家好似直情買唔到
我就訂左W11 土耳其
我都見到呀 仲要唔係好貴
不過冇咁多錢 又冇咁多位擺
一路㩒落去會再平啲
ship香港會扣返19% VAT
另外會員生日會有15% off coupon
一路㩒落去會再平啲 係咩意思
未用過ck 好似好正咁
你就咁睇個價係包左稅,但送香港係路洗比稅
所以checkout時會見到再平左,架w10大概151$

不過ship 1/18 運費大概34歐起跳,買一架唔太抵
我上次買左8架都係34歐
明晒 唔該ching
咁我儲多幾架先一次過買
撳錯負皮 sor
Btw 喺ck買運嚟香港會唔會好麻煩?
都係照填地址果啲等佢直送乍,冇乜特別
係疫情時期慢左啲,可能要等幾個星期

不過網上買野我盡量唔買bbr
佢包裝設計麻麻地有時粒螺絲唔夠實
間唔中就見人收到架車係盒入面散晒
近年既minichamps好多都麻麻地, 模唔靚qc亦麻麻
基本上都淪落到中下級數….Norev都好過佢
Ixo都追緊上黎
但係買F1既話,minichamps應該係首選?
Spark好似仲差?bbr嗰啲對我就太貴
Minichamps依家真係要續架睇下YouTube 啲比較片,時好時壞

Spark我覺得佢keep住中上質素,有時都會有啲手工上既小瑕疵,例如膠水跡/痴唔夠實之類
不過準確度同細節普遍都做得幾好
比較少做錯decals位置etc
不過就樹脂車
但F1多數冇得開,diecast定resin冇乜大分別
resin車啲油多數會靚啲添,不過架車就輕身啲
放下舊相,兩架McLaren F1
終於有人講1/18 搞到我成日要走去車仔post講野
1/18就黎變孤兒
啲鋪都返少左18既車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞