如果四維係三維嘅線性增疊,點解時間只能向前,無得向後?求簡單解釋#adore#

67 回覆
3 Like 8 Dislike
我真係笑撚咗出嚟
new age撚又贏一波
邊個話我中文search
我三大physics grad
佢應該理解錯
只係visualise唔到
唔係理解唔到
String十幾維都係咁玩
認真post就唔好鳩up啦
依家連證明四維存在都做唔到
講咁多理論有咩用
同廣義相對論出現之前萬有引力都仲係最主要計算方式
量子力學同廣義相對論假說都有矛盾
連登物理學家真係讀個一兩年書覺得自己係諾貝爾級數

一日未實際證明到有四維存在 一日都只係一個假說
同相對論一樣 依家都係證明緊佢係正確'
大把公式推論後來俾人推翻啦

利申:小學畢業
起源就應該未有人知
CPV可以由CKM/PMNS matrix度計
但matrix嘅entry都係實驗度出嚟
所以唔算解釋
印象中CPV可以用electroweak Lagrangian derive(唔肯定)
不過個Lagrangian都係照單執藥
應該都解釋唔到
李永樂好啊
Arrow of time

咁有人可以簡單講解一下未
深到完全唔明
時間向前同向後嘅粒子反應速度唔同
所以樓上講咩時間向前同向後無分別係錯嘅
因此有arrow of time
首先,首先

newton又好quantum又好,空間又好時間又好

都只係人類用黎解釋宇宙既system

並唔代表宇宙係跟呢d野運行

唔可以調番轉話跟住套公式就推到所有出黎
更加唔應該將入面計數既野同常識既推論一齊搞
好睇
我屋企有本書就咁叫Arrow of Time

最主要解釋都係CPT守衡同熱力學第二定律, 哲學/心理學少少就同腦部結構有關

因為reverse of time會令成個腦既運作reverse, photon會由你個retina射返出去

之前幫女朋友手寫份philo thesis, 有研究過time travel有無可能, 會發現係因果律上面只容許向前既time travel, 係通過relativity既rate of time increment做到, 但時間reverse會出現好嚴重既能量/質量不守衝問題,件事就同祖父悖論差唔多

如果負能量/負質量物質唔存在, 又或者對應既超光速物質係唔存在既, time reversal基本上係不可行, 另一個有可能既方式係多重宇宙, 不過呢個係不可證, 唔想掂呢方面既解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞