如果四維係三維嘅線性增疊,點解時間只能向前,無得向後?求簡單解釋#adore#

67 回覆
3 Like 8 Dislike
係二三維都可以四圍郁,點解四維得一條路?
其實齋newtonian mechanics 冇ban到時間向後行
時間得向前走其中一個限制係second law of thermodynamics
利伸:9up
但若然係一種空間,點解唔可以自由行?
願聞其詳
時間向前行就好似你係高速公路駕駛咁
「只可以」向前行,當然你可以倒後行,
但好大機會車毀人亡囉

利申: 幼稚園常識問答比賽第3名
咁點解依個四方體得一個方向「郁」?
就算齋講空間你都唔係自由想郁去邊就去邊嘛,你有dynamics操控住你
即係我哋「前面」有d引力冷類嘅嘢吸我哋過去?
因為4維唔撚係時間
因為second law of thermodynamics imply咗時間只可以得一個方向
不過科學上係咁問點解其實去到最後都係無意思
因為數學嘅四維係真係可以任你郁
但係去到物理科學就要講證據
而暫時為止都未見過時間倒退

再者,哲學啲咁講
時間係咪只係人對運動嘅量度單位
定還是係真係存在嘅entity都未知

最後就好視乎你所講嘅時間到底係指緊啲乜
究竟你想講時間作為entity(要問哲學家)
定係時間作為量度單位(statistical mechanics + thermal dynamics 幫到你)
其實理論上係咪應該時間倒流左都唔會measure到
應該係連大腦入面啲電子訊號都reverse埋
如果要察覺到時光倒流,應該係要時間同時前進(大腦) +後退(大腦以外), 但邏輯上其實係矛盾
所以我地係三維生物
本身time reversal唔係symmetry (CP violation)
所以係會measure到
CP violation + CPT symmetry => T violation
突破盲腸
其實時間作為第四維只係相對論嘅formalism, 去到其他例如string theory 可以有更多嘅維度,但呢啲維度係咪真實存在係未有證據證實到,始終我地都係生存係一個3d 嘅Euclidean space。
同埋你所講嘅線性疊加係用係空間維度上 唔一定可以apply係時間維度
四維係數學模型
你可以套落物理度用/諗野
但套完唔一定會令所有物理意義符合個模型既數學意義
利申9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞