如果四維係三維嘅線性增疊,點解時間只能向前,無得向後?求簡單解釋#adore#

67 回覆
3 Like 8 Dislike
正解
上邊d 人連樓豬有咩理解錯誤都未知

三維空間 四維空間 係維度增加

但四維時空 唔係指四維空間 後者亦唔係講緊時間,係講緊空間維度
樓豬問緊時間點解得一個方向喎
咁其實1D都得啦
但d 人不斷講空間,三維同四維空間
無計啦
兒登有幾多個知second law, cp violation
佢哋9up得高興咪得囉
agger,全為空間
因為四維空間同三維空間+一維時間係兩個概念黎
樓主想問既應該係所謂Arrow of time
4個INDEPENDENT既VECTOR
Okok

咁點解時間無得向後嘅?
3維係理解唔到4維嘅嘢,所以冇人解釋到架喎
你就理解唔到
人類同其他動物唔同既係人類進化到有抽像思維
用經驗同直覺理解唔到既野我地會用數學(ie. abstraction of 經驗同直覺)去理解
定其實你未進化
有得向後架。不過你唔知咁解

因為一向後你之前啲記憶就冇晒。

所以你係唔會察覺到
數學d維度點吹都得啦
四維時空同四維空間係兩回事
個人理解,不喜勿插
時間嘅流逝有兩種
一個係三維物件自己本身嘅時間
一種整個三維空間共同前進嘅時間
即係,如果一件物件從三維空間嘅時間線當中一點跳躍到另外一點
件物件本身嘅時間並無改變,改變嘅只係三維空間嘅時間線(我姑且稱為穿越)
即係話,就算你可以用時光機穿越到過去或者未來
你亦無法改變你自己本身時間流逝嘅方向
你做咗嘅嘢就算穿越到過去,修正咗
但你自己嘅記憶依然會記得自己曾經做過

四維嘅概念係唔只要響時間線上往前往後走
而係連物件本身嘅時間都可以改動埋
即係你可以知道每個決定每個舉動嘅後果(即因果關係全部睇曬)
然後你可以隨意觀察自己每個因果,隨意跳去自己生命嘅任何一個時間
簡單講就好似由去戲院睇戲,
變成玩PS4 Game打爆機之後,有個Menu俾你選擇任何章節玩
仲有埋攻略中意玩咩結局都得

然後再上一層就係五維
呢個維度因為再高一層,所以更難理解
當我鳩嗡就係連自己本身嘅因果律都超越埋
就好似由坐響度打緊一隻已經爆機任你玩嘅PS4 Game
變成離開座位,響間房度周圍行
睇曬所有房間,所有座位,所有打緊嘅遊戲(數量係無限咁多)
去到呢個位,修改任何一個“遊戲”其中一個細節
唔只會極為簡單(反正你乜都睇曬),甚至因為太多遊戲
你根本唔會有興趣每個因果枝節都去搞佢

呢個就係點解,如果有神,神都未必會出手做任何嘢
因為,屌你,其他時間線做咗啦,你果條時間線未有心情搞,未排到你囉
個人認為你已經走火入魔,但係入魔得黎仲未成魔,建議接受正統物理/數學訓練。
entropy一增加 世界就變得複雜
本身CP violation喺fundamental particle level發生
所以時間向前向後係有分別
Time reversal只係classical入面先係symmetry
至於quantum level點定義entropy我就唔知

所以無論macro定quantum level
時間流動方向都係有分別
如果時間可以向後,就會引致因果律嘅分解
楊振寧出現了
低維度生物無法理解高維度,呢個唔係我吹嘅,你自己去外國網爬下文再過黎拗啦
外國人講野就啱d既
咁你又不如去問下外國d物理學教授啦
冇話外國人啱d,只不過essay有citaion點都好過你用中文search根本分唔到係咪content farm 咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞