KYC/AML #7

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
Kpmg 果個就算啦 唔計銀行經驗㗎
同問
KYC = CDD = 起個客底
Client Onboarding = 開戶口,主要就係KYC/CDD
咁計career path onboarding 好啲定kyc好啲
其實呢類型嘅問題你地可以Google搵答案。
既然呢度有行內人,佢地其實可以答啲高層次啲嘅問題。

如果覺得我講錯,我建議你唔好入行啦,除非你預左幫人墊底。
kyc有分first line 或second line
first line我唔熟,等其他ching答

second line嘅kyc career path我覺得唔錯。

係大部份大行你做kyc可以做到kyc team/regional head,亦可以做一段時間之後轉做其他FCC function。kyc嘅經驗喺其他function絕對喺有用。
up乜鳩
此post已完,有咩想問大家google啦
Google大神 入FCC 係咪要讀law
問人嘢仲要咁嘅態度?你唔識睇jd? 仲想入FCC?
Sor 9 lo
first line 係前線second line係back office ?
Kyc team 咪通常做現有客戶
因為好多隔一排要重新做remediation
Client on boarding 咪做新客
唔止剩係做kyc 會多d其他野

發展基本上kyc 應該好d
不過都飽和哂 又有大brand 一log log 炒人
kyc小學都識做 唔炒佢地炒邊個
個市好靜
唔好TAKE
Agga
巴打想問下你最後有無收到boc offer?
見到之前都有討論Boc compliance officer
如果係Under policy and advisory 點睇?
見佢jd都係話review high risk customers, provide analytical and aml related advice to business units, handle and coordinate aml related tasks within the team to ensure effective implementation of procedure.

想問下同kyc係咪一樣?
同埋其實佢under policy and advisory team同under transaction and monitoring team有乜唔同?
有無話邊條team好d?
係under fcc department
Fg想入銀行aml但好多都唔請fg 應該由咩做起先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞