KYC/AML #7

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
唔同,另外有Middle Office做KYC
忽龍,你係入面做?
Bank有咩role唔係跟procedure
大把啦
好多行好prescriptive,有d就留好多空間比你自己interpret
transaction monitoring 即係根據SAS alert 去review某段時期某個客户嘅交易活動,睇吓有無洗黑錢嘅可疑,所以要了解客戶既行業,transaction method, pattern, counterparties,source of fund, transaction jurisdiction 等等因素作決定。日日都係寫report, 同公司客戶好多交易要理解,係一份好悶既工……個人覺得。
fg咪做下
請問宜家轉行入compliance係咪好難?
早幾年大量請人 眼見呢班人已上到middle
我宜家先諗入行 係咪已太遲
轉做compliance唔易,
除非係有相關經驗,
例如internal audit , risk mgt等,
但我係我又覺得個市埸總會需要junior staff
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞