中資,外資公司你地點揀?

79 回覆
2 Like 2 Dislike
中資
磅水爽手好多
又無咁撚多咩sop
同埋唔洗咁搏表現

但文化會唔會好騎呢 係咪要成日ot扮勤力

港資唔冼?

港資就算啦 無咩討論價值,又孤寒又咩都計到你盡
外資都要睇公司
真mnc既福利好正
但香港好多都白皮黃心
得個md係鬼佬
下邊中層用返中國人做野方式
係得al多
人工都係

有咩特別正既福利可唔可以分享下
台資港資最on9
港資仲衰過台

台=古9寒
港=古9寒兼夾多手續程序

都聽過台資係咁 台資,港資,印資
睇個人性格同能力
有料到就當然入外資, 升職加薪主要睇個人表現
鐘意一班人圍威喂咪中資, 識處理人事關係既話, 係中資hea做都可以厚薪厚職, 前題唔好太廢

至於文代, 我只計新興企業, 黎港札根太耐既中外資其實一定變普通香港奴隸文化
外資多數係少OT, 分工清晰, 搞掂自己野就得, 工作一般較彈性處理
中資要睇行業, 服務性行業可以好chur, 而專業性行業就同外資好似, 因為老細多數係外國讀過書, 好崇尚歐美果套, 年尾派花紅可以好重手

總結, 港人港資係垃圾

好詳細

專業行業,金融業算唔算 因為我見愈來愈多中資係香港開證券期貨公司,資產管理公司之類,又話未來呢行都係中資天下

真心想知花紅有幾多呢d行業
睇個人性格同能力
鐘意一班人圍威喂咪中資, 識處理人事關係既話, 係中資hea做都可以厚薪厚職, 前題唔好太廢

至於文代, 我只計新興企業, 黎港札根太耐既中外資其實一定變普通香港奴隸文化
外資多數係少OT, 分工清晰, 搞掂自己野就得, 工作一般較彈性處理
中資要睇行業, 服務性行業可以好chur, 而專業性行業就同外資好似, 因為老細多數係外國讀過書, 好崇尚歐美果套, 年尾派花紅可以好重手

總結, 港人港資係垃圾

利申:咁岩做過哂中日港外日資
最後棲身於中資, hea做但受老細重用

好正
巴打一定好高人工
但你上頭係香港人定大陸?中資會唔會有騎呢文化,咩返大陸總公司做team building 之類
睇個人性格同能力

總結, 港人港資係垃圾

好詳細

專業行業,金融業算唔算 因為我見愈來愈多中資係香港開證券期貨公司,資產管理公司之類,又話未來呢行都係中資天下

金融業睇你做咩位, 只要你唔係做被捽數果個, 都好好景

巴打都係金融業定其他
睇個人性格同能力

總結, 港人港資係垃圾

好詳細

呢D公司 走資用架…………
借ac

做緊中資公司
老闆=皇帝
員工=太監
得寵既話遲到早退請假都無問題

起薪低,加得算多
唔會諗有得升職

咁如果一入去做個junior 位 eg assistant , 唔會一世都assistant 掛

加幾多倒

Junior位入中資係最on居,你唔會學到任何有value既野
睇個人性格同能力

總結, 港人港資係垃圾

好詳細

金融業睇你做咩位, 只要你唔係做被捽數果個, 都好好景

巴打都係金融業定其他

做過金融周邊(搞上市)
現是fashion行業

巴打轉行?由金融轉去fashion ?

好正
巴打一定好高人工
但你上頭係香港人定大陸?中資會唔會有騎呢文化,咩返大陸總公司做team building 之類

人工ok啦, 始終只做第3年only, 主要花紅多
老細內地人, 海外留過學, 公司本來係大陸core已移師香港
文化就係多飯局, 由香港食到去全中國
重視中國節日等

花紅有幾多?講出來等我葡萄下
如果淨係食飯都幾好 又唔洗錢,你腦細海外留過學已好唔同
借ac

做緊中資公司
老闆=皇帝
員工=太監

起薪低,加得算多
唔會諗有得升職

咁如果一入去做個junior 位 eg assistant , 唔會一世都assistant 掛

加幾多倒

Junior位入中資係最on居,你唔會學到任何有value既野

真?即係就算要請m grade都唔會升你,寧願空降?

好正
巴打一定好高人工

人工ok啦, 始終只做第3年only, 主要花紅多
老細內地人, 海外留過學, 公司本來係大陸core已移師香港
文化就係多飯局, 由香港食到去全中國
重視中國節日等

花紅有幾多?講出來等我葡萄下
如果淨係食飯都幾好 又唔洗錢,你腦細海外留過學已好唔同

約4個月-半年人工

4-6個月花紅

點搵呢d筍工
借ac

做緊中資公司
老闆=皇帝
員工=太監

起薪低,加得算多
唔會諗有得升職

加幾多倒

建議巴打如係初初畢業都係唔好睇咩資
搵份操到自己好辛苦既工升下技能先
1-2年跳番出去先搵主命工, 會好好多

巴打介唔介意留telegram ,有野想問
借ac

做緊中資公司
老闆=皇帝
員工=太監

起薪低,加得算多
唔會諗有得升職

加幾多倒

一定要空降
入中資就一世,跳唔返出去外資,好似係

除非入前累積左大量外資經驗

真?

即係一入左中資想轉外資人地唔會考慮?咁咪做死一世中資公司

如果freshgrad入去真係一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞