中資,外資公司你地點揀?

79 回覆
2 Like 2 Dislike
以我所知港資應該最差

但中資同外資(e.g. 美資,英資)你地又點揀呢?兩者文化差別大唔大?做過中資外資公司既你地分享下
中資 你幾勁都好,冇關係都係收皮
外資

巴打做過?有無咩分享下? 人工文化等等

但除左關係之外,d公司文化會唔會好唔同

人 大過 制度

人 大過 制度

中資 偏hea

人 大過 制度

中資 偏hea

中資 識做人重要過識做事
最西唔係港資
最西係啲黎左香港百幾年既老牌洋行
最西唔係港資

Jardine, swire
最西唔係港資

點西法
外資

中資好鬼死氣沉沉,尤其是嚟得香港耐少少果D…………

入中資等於自掘墳墓
做緊中資

普通話會進步得好快
公司文化又唔覺得咩特別
印度資應該最西 其次台資 之後港資 好似係
做緊中資

普通話會進步得好快
公司文化又唔覺得咩特別

中銀?

入中資等於自掘墳墓

有無例子
入中資就一世,跳唔返出去外資,好似係
入中資就一世,跳唔返出去外資,好似係

除非入前累積左大量外資經驗
中資stable, 大鑊飯,人工唔會加得多,升職慢, 老細階級觀念重

外資culture好d,升職注重能力多d
港資老細最度縮,俾$10人工要你做$30既野
中資五十個月bonus
中資
磅水爽手好多
又無咁撚多咩sop
同埋唔洗咁搏表現
銀行的話
中資夠穩定無炒人,升職加人工係慢㗎喇但都未至於無,有啲包埋早午餐,嗰度都慳唔少

外資淨係睇cost做人,有表現係可以升得快過火箭呀(中資有關係加表現都可以),公司一cut cost就cut人呢衰在,一個唔該即日起身嘢都唔使執搵DHL直送你屋企

再者,唔好以為外資就一定啲嘢勁靚仔勁好做
外資入面一樣散修修立立亂

仲有樣嘢要提,外資要同Head Office開call你就無咁晚私人時間喇

人 大過 制度

同意 成日講要點跟制度制度
轉過頭 又話佢個套岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞