中資,外資公司你地點揀?

79 回覆
2 Like 2 Dislike
中資
磅水爽手好多
又無咁撚多咩sop
同埋唔洗咁搏表現

但文化會唔會好騎呢 係咪要成日ot扮勤力
中資
磅水爽手好多
又無咁撚多咩sop
同埋唔洗咁搏表現

只要係香港人腦細,一樣會係咁,無分咩資
銀行的話
中資夠穩定無炒人,升職加人工係慢㗎喇但都未至於無,有啲包埋早午餐,嗰度都慳唔少

外資淨係睇cost做人,有表現係可以升得快過火箭呀(中資有關係加表現都可以),公司一cut cost就cut人呢衰在,一個唔該即日起身嘢都唔使執搵DHL直送你屋企

再者,唔好以為外資就一定啲嘢勁靚仔勁好做
外資入面一樣散修修立立亂

仲有樣嘢要提,外資要同Head Office開call你就無咁晚私人時間喇

銀行都普遍知中資唔鐘意炒人,但普通中資公司會唔會都係咁

最驚係有d騎呢文化
中資
磅水爽手好多
又無咁撚多咩sop
同埋唔洗咁搏表現

只要係香港人腦細,一樣會係咁,無分咩資

你既意思係在港中資機構,但香港人做阿頭? 因為我聽好多中資都好Hea
入中資就一世,跳唔返出去外資,好似係

除非入前累積左大量外資經驗

真?

即係一入左中資想轉外資人地唔會考慮?咁咪做死一世中資公司
點解日本公司可以冇人講!
點解日本公司可以冇人講!

好多人話日本公司好鬼嚴,又重階級,仲要阿頭一定係日本人
本地人次一等咁
借ac

做緊中資公司
老闆=皇帝
員工=太監
得寵既話遲到早退請假都無問題

起薪低,加得算多
唔會諗有得升職
港資
老闆覺得OT係理所當然
歐洲/美國已經好唔同啦

此外行頭都好重要
新行業會好啲(外資/中資)

最撚衰就係港資
借ac

做緊中資公司
老闆=皇帝
員工=太監
得寵既話遲到早退請假都無問題

起薪低,加得算多
唔會諗有得升職

咁如果一入去做個junior 位 eg assistant , 唔會一世都assistant 掛

加幾多倒
利申港資
古鳩寒!
唔講政治果d野。。

面對現實,單純打工仔角度黎講 中資真係好過外資好多
(人工,福利各樣)

我而家做緊呢間做得好開心 你未見過有大陸人會識得尊重人

中資福利好過外資 係真唔真?有無例子聽下

介唔介意講做盛行?搵倒間好既真係好好彩
但係論前途黎講,中資真係跳唔番出去外資
工作習慣差太遠

中資實在hea得好緊要,好多野無程序,話變就變

佢hea既意思係做野唔跟程序定準時收工放工果種Hea
利申港資
古鳩寒!

開工利是得20蚊

我呢到個掃地姐姐都收300蚊人仔

廿雞 唔好比好過
台資港資最on9
港資仲衰過台

台=古9寒
港=古9寒兼夾多手續程序
面對現實啦 根本邊到唔識人都係收皮
邊到私人都係靠關係
中資
磅水爽手好多
又無咁撚多咩sop
同埋唔洗咁搏表現

港資唔冼?
銀行的話
中資夠穩定無炒人,升職加人工係慢㗎喇但都未至於無,有啲包埋早午餐,嗰度都慳唔少

外資淨係睇cost做人,有表現係可以升得快過火箭呀(中資有關係加表現都可以),公司一cut cost就cut人呢衰在,一個唔該即日起身嘢都唔使執搵DHL直送你屋企

再者,唔好以為外資就一定啲嘢勁靚仔勁好做
外資入面一樣散修修立立亂

仲有樣嘢要提,外資要同Head Office開call你就無咁晚私人時間喇

銀行都普遍知中資唔鐘意炒人,但普通中資公司會唔會都係咁

最驚係有d騎呢文化

騎呢文化我估應該係個大陸最top個ceo成日走落黎廢up全日
跟住果一日我地係完全唔洗坐office 坐係個會議廳到
搞好多花臣排場無謂野多

一個月平均有一兩次。。。

中資係咪有好多report 要做 我聽人講佢地咩都要report 比上頭知,所以成日都要整report

同埋洗唔洗返大陸做team building
面對現實啦 根本邊到唔識人都係收皮
邊到私人都係靠關係

呢樣係真,但有時文化上好大分別or 有騎呢野,志在分享討論下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞