台灣麥當勞走飲筒 vs 香港麥當勞走飲筒

216 回覆
3051 Like 23 Dislike
台灣嗰間叫麥當勞,香港嗰間叫金拱門。
之前睇外國電視節目
講有環保撚搞starbucks膠飲筒問題,好似揾埋電視台一起上去同高層傾
最後starbucks出左新膠蓋,環保撚覺得自己好成功
之後電視台計下新蓋同舊蓋+飲筒,邊個用得多膠,最後新蓋比舊蓋+飲筒仲用多左10%-20%膠
台灣m記 其實唔係平價食店嚟
幾時走杯?
唔會搞到d海龜嘛
香港係垃圾
一齊去m記集體倒瀉汽水

抗議沒有提供合理杯蓋
香港不嬲所有上到位 有權力既人 係唔識去改變個社會
特別50幾-65歲做政府呢一代人 根本就係廢物一班 有咩遠見姐
交比人搞個啲全部有關係 輸送利益 而唔係將資源比啲有能力既人去做
講咩創新科技 講咩環保 全部垃撚圾 變左商業減成本 商人緊係OK啦
但最後唔係便利市民 而係搞鳩市民囉
7.5/10
我邊句話飲管唔係cost
巴打邏輯有問題

上面有人話膠袋微費比小商戶收左 唔服
仲好笑
知唔知要向所有小商戶收返d膠袋徵費牽涉幾多政府出嘅成本
按照你地嘅麥記邏輯
你唔好話政府咁做係同小商戶勾結
等小商戶出少膠袋錢 之後仲有錢收?

你地班人反環保反到上左腦
而且唔係d商家度縮
係你地度縮 下下諗到有人想害你/呃你d錢咁

麥記/Ikea 叫人自己執枱嗰d先係真度縮
所以有班環保撚話啲人唔支持佢哋果種走飲筒嘅方法,就等如唔環保,根本搞錯晒重點兼老核。
單睇呢度正負評已經知,大家憎嘅係香港班環保撚同商家根本無用心去諗好嘅方法,前者淨係想呃光環打飛機自我感覺良好,後者只係美化自己慳成本。
所以有班環保撚話啲人唔支持佢哋果種走飲筒嘅方法,就等如唔環保,根本搞錯晒重點兼老
單睇呢度正負評已經知,大家憎嘅係香港班環保撚同商家根本無用心去諗好嘅方法,前者淨係想呃光環打飛機自我感覺良好,後者只係美化自己慳成本。
咁Ikea一開始已經叫人自己執枱
唔覺得有咩問題喎
真係好得意
香港係咁讚,但台灣人又係咁屌
結論:冖永遠冇可能滿足晒全部人,做乜都有人屌
一開始已經咁就代表唔度縮?
冇可比性,一個天一個地,拱門都唔知食緊啲嘜落肚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞