台灣麥當勞走飲筒 vs 香港麥當勞走飲筒

216 回覆
3051 Like 23 Dislike
M記採購個價可能1pack=你20pack
佢本身係應該要提供替代品, 好似整新杯蓋同提供紙飲筒, 理應係會增加開支
但佢而家單方面cut膠飲筒又唔提供替代品, 咁好明顯係cut cost
台北一個便當
份量同香港飯盒一樣 但多菜
睇主菜(瘦肉 排骨 豬扒 雞脾)
都要六十至一百
台灣老麥
魚柳包餐九十九蚊
九件麥樂雞餐一百三十蚊
巨無霸餐一百四十蚊
可樂中杯等於香港大杯
薯條真係同你塞滿
計份量其實抵撚到癲
唔應該淨係計買膠飲筒條數
港豬:唔好架!台狗點會好過我大香港!

港豬一向唯利是圖
Refer #36
仲有台灣M 記嬴既係...同樣係加大汽水,佢地係大杯到飲唔晒...
你覺得管理層會cut一樣90%人會拎黎用而佔成個餐0.1%cost既野?
大陸用醫療廢膠造杯管
真環保
淨係吠完唔敢講point因為驚比人屌番轉頭
真係慘
呢D 就cut cost 得黎又叻既例子,無乜影響人又可以有光環,太古嬴
台灣唔用飲管係政府立例(即係你問佢佢都唔會有), 當然要諗好替代方案啦, 香港果啲係公關嚟嘅唧.
哇,肯定係慳到好多錢啦
放定一百幾十箱係鋪頭?
你咪計下一箱用到幾耐,補番有幾難囉

衣你老母
其實一路都唔明
點解用膠就唔環保
用紙就變左環保?

明明膠係石油副產品
咁唔會為左膠而開採石油架嘛
膠雖然分解唔到
但係就算唔造膠
d原料都係分解唔到架

反而紙要斬樹 斬完就冇架啦
台灣麥當勞當地黎講唔算平
個價同香港差唔多,但台灣人收入比香港低
以環保為名
cut cost賺到盡
膠杯蓋同膠飲管用嘅膠好似差唔多咁多
咁我覺得香港話走就走徹底啲仲好
呃自己做乜
賤種支那人做生意度縮數已經唔係第一日嘅事
有啲人咁鍾意食啲來歷不明豬牛肉咪由佢繼續食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞