[愛情][推理][誰家教授婚外情] 三世書不會記載的事 04

1001 回覆
275 Like 4 Dislike
唔係呃𠱁嘅
每個人都有感受
對住你重視嘅人
唔係更應該顧佢感受嘛?

忠言唔係得逆耳方式去表達
你可以諗下你想講嘅說話有咩目的

只係為咗道出對方不是?
咁你嘅表達係無問題嘅

定係為咗説服對方接納你意見?
咁你首先要判斷倒個局面
係你有動機想對方變而佢冇
所以你要令佢認同你
就要用佢舒服聽得入耳的方式表達
方法係企佢立場諗
令佢覺得你明白佢先

媾女定做人都係咁
出文未
「喂你無咩事嘛。」我打開副駕駛座的車門,一隻腳才剛踏入車廂,他父親就開口問。

「吓…咩…咩事。」

「你個心啊,之前唔係入院咩你。」

「啊無事,無咩事,多謝關心。」有事,出大事,多得你女兒不少,想休養生息沒機會。

「你點知道我個女搞咗壇咁大件事出嚟。」一番寒喧過後,開始進入正題,那個我由一開始就沒想過要讓他知道的正題。依舊把事件的來龍去脈由頭說一次,有了前一天的經驗,這次很快就簡而精的直接把重點說出來。雖然我所得知的全部都是重點就是了。

「我將啲語音短訊帶咗嚟啊。」我不確定他對我的態度如何,為免有一個萬一,還是先把訊息放在記憶棒裡。取出手提電腦,我開始將我所得到的僅存證據一一播出。車開著不便於聆聽,她父親把車從觀塘繞道上開往分流道,駛進觀塘工業村,找一處地方把車停定。

「你點拎到呢啲訊息。」她父親把所有的錄音一一聽完。

「我學過電腦嘛,梗有辦法拎到嘅,阿形部手機我又成日掂。」這當然是一個謊言,我可不想自己的教授,再在這件事上被牽連。已經賣了一個有夠大的順水人情予我,現在就讓他安心出埠好了。如果把這個事實說出來,她父親說要和我的教授聯絡我就麻煩了。

「唉我係大阪個陣就已經提過你,估唔到最擔心嘅事終於發生咗。」

「咁佢都拍曬心口講到唔會有事,唔通唔信佢咩。」現在才來後悔有甚麼用,米已成炊。

「我恨不得依加就開車上去打個粉腸一身。西裝骨骨,上曬電視,原來成個禽獸。」

想打芙生的才不只你一個。正所謂,打狗,不要少了我那份。
女主父親會唔會過份冷靜 自己個獨生女俾人搞喎
因為激動有時候都知做唔到啲咩
打爆架車咩
希望個故出快啲
劇情越來越緊張
唔知點解我覺得其實阿刑爸爸唔係佢講到禁唔鐘意樓主,只係當時阿刑想揾藉口唔唔同樓主一齊,或者合理化自己做卄水京情婦?
其實會唔會條女本來就想入山大經濟 借啲意去做訪問色誘芙水京咋
More more
你又知係佢寫?
可能又係請槍呢
頭條日報俾錢教授呃蝦條 真大愛
我寫到佢好似好冷靜姐
其實個人覺得最緊張個到已經過咗
PUSH
More
攤哂啤啦即係
咁算撚數啦 你人生係你自己
唔係佢身上let it out
後面發生嘅事我已經唔識形容
同意呀樓主
真相永遠係殘酷嘅
要有勇氣真相 忠言面對係好難嘅事
甚至有時自己都未必下下都做到

聽個個當下唔接受唔緊要
最緊要係之後有諗翻起呢啲說話
然後再慢慢改

有人會話男主語氣差 令女主拒絕聽意見
當你試下睇住身邊另一半即將陷入地獄
你仲會唔會控制到自己嘅情緒同語氣?
你救人心切 緊係用一個最直接嘅方法救
愈早救到愈好
男主語氣差係情有可原
但女主因為咁而唔聽人講野只顯得自己唔啱
錯不在勸人個個 而係犯錯個個
呢啲只係幼稚嘅行為
亦同時令身邊緊張佢 關心佢嘅人心痛至極

女主係明知山有虎 偏向虎山行
咁樣無人救到佢
只有自己俾老虎咬傷 先知道自己選擇係錯
我其實幾期待樓主直接問佢老豆有冇憎過佢 樓主對老豆係大阪事件道歉嘅話會係點
樓主你無咩事嗎 有咩唔開心可以係度講喎
好多巴打都撐緊你啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞