人生的意義 何在

62 回覆
12 Like 1 Dislike

咁如果我嘅重要性只係一粒微塵相若
點解我要承受咁多壓力
唔好淨係講我 大家都係

對世界對社會,你只係微塵。但係對你自己嘅人生,你係全部,唔好將自己人生嘅意義同呢個世界呢個社會掛鈎,承受緊咁多壓力其實正好證明人生仲有事情值得留戀。

講到好似好大條道理咁,其實咪又係叫你唔好妄自菲薄。

點樣做自己vs喺社會上做自己

既然巴打你問得人生意義呢個問題,我覺得你係一定程度上認為自己對個社會有責任先會咁諗,咁終始終生於呢個社會,係應該付出番嘅。但係自己嘅人生,我覺得唔應該由社會/世界決定,劃清番邊d位屬於自己,唔好一世做齒輪。
開心咁生活

連登有無佛教徒?
https://lihkg.com/thread/68870?ref=ios

呢個post好撚高質
用左4個鐘先睇到辯經

我都係學業有d停滯不前,之後好唔開心,開始同人比較,又慢慢接觸社會,發現好多黑暗同不公,我就開始諗"點解",呢個"點解"可以不斷咁問,問到我好厭,又唔知點解決,我開始睇哲學書,開頭係西方哲學,著重邏輯,之後發覺西方野太激進,佛學我無乜研究,不過我成日覺得好多問題同哲理,嗡一大輪,一大餐之後,都會被佛偈一句就概括左。好似因果循環。

問"點解",其實都係搵原因既過程,西方哲學有樣野叫"決定論",我覺得係佢講曬,決定論都係講所有野都有原因,即是所有野由第一因出現既一刻,就已經決定好,即係因為a所以b,因為b所以c,因為c所以d,佢地既因果關係係必然,即係話a出現果一刻,d已經係必然會出現,(當時風氣興討論"自由"或"自由意志",所以決定論係果陣時對我黎講就係自由既敵人,佢否定人既自由,咁之後既討論同思考都變成決定論同自由,同呢個題目無關,我就省略了),當時對我就衝擊真係好大,我愈諗愈唔想自由意志會輸,亦都愈諗愈逃唔出決定論。

之後,我開始認命,發現東方哲學,早就有所涉擸,道家講既"道",佛家講既因緣,就係描述緊呢樣野。

樓上講到一個例子,我坐巴士,睇風景涼冷氣好正,到站比人趕落車唔開心,就話上巴士做乜,呢程巴士無意義。我覺得好好,好貼切(如果用流水會有詩意d )

呢到提到幾樣野,代表唔同概念,巴士(生命),落車(死亡),
巴士既車程就好似時間既流動,令生命不斷流逝,我們到站都會落車,如人都會死一樣。生命有美好風景我地去欣賞,搭巴士既意義就係送我地去目的地?欣賞風景?唔知道,睇下你係車上既心情係點,可能你係無咩做,遊下車河,純粹上車輕鬆下,又可能你係趕緊返工,或者約左致親,就黎遲到,想快d落車。

不過,你唔係司機,你係乘客,你睇到d咩風景、遇到咩人、有幾多個站,甚至幾時到你要落車既站,都唔係你話事。司機,就係"道","因緣","決定論(邏輯)",或者有神論者會話係"上帝"

利申,我無宗教信仰,不過好鐘意研究宗教同物理。我同佛害巴一樣係遇到生活上既不幸,所以走向宗教同思考哲學問題,而且都係無正正式式咁去信一個教,搵師父去理解,到最後用左自己既方法去演繹。所以我都係用科學邏輯去分析佛教。不過我唔係咁同意你,用左三年時間去研究佛學,又認為佢令你失去好多,咁,佛教叫人出家,就係放棄塵世俗事嫁啦,咁你宜家有先開心,唔可以怪人地叫你放棄係錯既。
始終生命意義問題係我最在意既地方,我都係欣賞下巴士風景最好,司機車我去邊就邊。
人生的意義真係相當難答

可能為咗找尋生活的實感
我只係希望抱住一個成為更好自己既心態去迎接每一日既生活

好好認識身邊周遭既野
放遠自己既目光
盡可能見識唔同既野
暫時對我黎講生活既動力就係咁
巴打,你咁問得代表你唔係無出路。
相反你係完全意識到自己有選擇。
一方面係令你好辛苦的社會壓迫,
另一方面係爭奪枷鎖的生存方式。

前面有人話要接受自己係失敗者,
你係無法接受社會標準而覺得痛苦,
所以接受社會規則條路無咩可能。
另一個選擇係社會邊緣冒險,
尋找做自己覺得有價值的事情。

後者同樣辛苦,人地依然會當你係失敗者,
但你至少會有自由同生活充實感。
當然,詳細係咩你要自己去搵,
過程亦不斷會有掙扎,會不斷搖擺不定。
咁係絕對正常,自由本來係要長久鬥爭。

同樣都係買唔起樓,同樣將來要面對中共壓迫,
何必仲要呃自己一切正常,按已有標準生活呢?
我唔知你係咪抗爭者,但我呼籲所有同道,
切勿自我放棄,保持信念,繼續挑戰僵化的制度。

講起政治野更加心灰
當年有雨革有體會完全冇諗過會成件事就咁冇任何實質成果就收左皮
社運咁岩發生喺life confusion既歲數 令自己更茫然若失更迷惑
到依家已經唔想再關心香港事務 只想儲錢移民
連登有無佛教徒?
https://lihkg.com/thread/68870?ref=ios

呢個post好撚高質
用左4個鐘先睇到辯經

我都係學業有d停滯不前,之後好唔開心,開始同人比較,又慢慢接觸社會,發現好多黑暗同不公,我就開始諗"點解",呢個"點解"可以不斷咁問,問到我好厭,又唔知點解決,我開始睇哲學書,開頭係西方哲學,著重邏輯,之後發覺西方野太激進,佛學我無乜研究,不過我成日覺得好多問題同哲理,嗡一大輪,一大餐之後,都會被佛偈一句就概括左。好似因果循環。

問"點解",其實都係搵原因既過程,西方哲學有樣野叫"決定論",我覺得係佢講曬,決定論都係講所有野都有原因,即是所有野由第一因出現既一刻,就已經決定好,即係因為a所以b,因為b所以c,因為c所以d,佢地既因果關係係必然,即係話a出現果一刻,d已經係必然會出現,(當時風氣興討論"自由"或"自由意志",所以決定論係果陣時對我黎講就係自由既敵人,佢否定人既自由,咁之後既討論同思考都變成決定論同自由,同呢個題目無關,我就省略了),當時對我就衝擊真係好大,我愈諗愈唔想自由意志會輸,亦都愈諗愈逃唔出決定論。

之後,我開始認命,發現東方哲學,早就有所涉擸,道家講既"道",佛家講既因緣,就係描述緊呢樣野。

樓上講到一個例子,我坐巴士,睇風景涼冷氣好正,到站比人趕落車唔開心,就話上巴士做乜,呢程巴士無意義。我覺得好好,好貼切(如果用流水會有詩意d )

呢到提到幾樣野,代表唔同概念,巴士(生命),落車(死亡),
巴士既車程就好似時間既流動,令生命不斷流逝,我們到站都會落車,如人都會死一樣。生命有美好風景我地去欣賞,搭巴士既意義就係送我地去目的地?欣賞風景?唔知道,睇下你係車上既心情係點,可能你係無咩做,遊下車河,純粹上車輕鬆下,又可能你係趕緊返工,或者約左致親,就黎遲到,想快d落車。

不過,你唔係司機,你係乘客,你睇到d咩風景、遇到咩人、有幾多個站,甚至幾時到你要落車既站,都唔係你話事。司機,就係"道","因緣","決定論(邏輯)",或者有神論者會話係"上帝"

利申,我無宗教信仰,不過好鐘意研究宗教同物理。我同佛害巴一樣係遇到生活上既不幸,所以走向宗教同思考哲學問題,而且都係無正正式式咁去信一個教,搵師父去理解,到最後用左自己既方法去演繹。所以我都係用科學邏輯去分析佛教。不過我唔係咁同意你,用左三年時間去研究佛學,又認為佢令你失去好多,咁,佛教叫人出家,就係放棄塵世俗事嫁啦,咁你宜家有先開心,唔可以怪人地叫你放棄係錯既。
始終生命意義問題係我最在意既地方,我都係欣賞下巴士風景最好,司機車我去邊就邊。

true, 過程好似先係人生幾十年最有味道既野
開心咁生活

活在當下 尋求帶到比自己快樂既野 似乎已經係最down to earth既應對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞