人生的意義 何在

62 回覆
12 Like 1 Dislike
仲有生存意慾係因為仲有執念?對親人朋友衫褲鞋襪車之類?

我答你唔到, 因為你自己都唔sure.
但係我覺得呢個可以算係你而家既意義, 當然我諗你都唔甘心自己人生既意義係咁, 只係我覺得呢條問題唔會係你諗既時候比到答案你.

seems the ans is ever changing and is delegated to oneself, differ when our experience varies?
睇完樓上啲巴打留言好有啟發,個人覺得其實人生嘅意義對於個個都唔同,但都離不開係令自己快樂同滿足,窮人點解要咁努力都係為左生活好啲,有錢人做咩成日吃喝玩樂,朝9晚5都係為左搵多個錢去旅行,freshgrad草錢買樓都係為左有個瓦遮頭,其實一切都係為左滿足自己,除非有人真係去到無慾無求,但果啲日通常都將近進,Sor for 1999

活在當下好似已經係最佳回答了
睇完樓上啲巴打留言好有啟發,個人覺得其實人生嘅意義對於個個都唔同,但都離不開係令自己快樂同滿足,窮人點解要咁努力都係為左生活好啲,有錢人做咩成日吃喝玩樂,朝9晚5都係為左搵多個錢去旅行,freshgrad草錢買樓都係為左有個瓦遮頭,其實一切都係為左滿足自己,除非有人真係去到無慾無求,但果啲日通常都將近進,Sor for 1999

睇完樓上啲巴打留言好有啟發,個人覺得其實人生嘅意義對於個個都唔同,但都離不開係令自己快樂同滿足,窮人點解要咁努力都係為左生活好啲,有錢人做咩成日吃喝玩樂,朝9晚5都係為左搵多個錢去旅行,freshgrad草錢買樓都係為左有個瓦遮頭,其實一切都係為左滿足自己,除非有人真係去到無慾無求,但果啲通常都將近進,Sor for 1999
世界上有咁多個億既人,無可能配合得晒,所以做自己,無須過度配合他人。

可能今日巴打你抱住對人生既疑問,但係聽日你同屋企人食飯既時候突然有一刻想好好照顧佢地,或者後日見到令你頃心,想一世對佢好既人,咁你既人生意義又可能會以佢地為重心。人生意義實在難以一概而論。

生活在世,太多難以預計既事,但係自己永遠都陪住自己,去發掘下令自己開心既事,開心返日已經好美好。

fucking true
似乎活在當下變相係alternative and workable way to deal with our lives

因為只有當下呢一刻先會知自己想要咩。例如我係一個朝不保夕既小市民,我當然係想有份穩定既收入、改善生活。

我都同意另一位巴打話齋,唔會齋諗就會諗到生存既意義。
仲有生存意慾係因為仲有執念?對親人朋友衫褲鞋襪車之類?

我答你唔到, 因為你自己都唔sure.
但係我覺得呢個可以算係你而家既意義, 當然我諗你都唔甘心自己人生既意義係咁, 只係我覺得呢條問題唔會係你諗既時候比到答案你.

seems the ans is ever changing and is delegated to oneself, differ when our experience varies?

Yes, all I can say is time will tell you everything.
其實有條片用minecraft同人生比較,但兩者其冇分別,因為當你完成一個又一個目標時,人生就會變得冇意義

mc入面用手伐木,起屋生存,掘礦打怪,最後悶就唔玩
人生就係謮完中學上大學,揾好工做,結婚生仔,最後退休,不過人生冇得quit game,而係用死亡做終結

雖然講講下會講到人生好似冇意義,但盡力令世界變好就已經足夠,花幾分鐘睇左佢可能會有得着
其實有條片用minecraft同人生比較,但兩者其冇分別,因為當你完成一個又一個目標時,人生就會變得冇意義

人生就係謮完中學上大學,揾好工做,結婚生仔,最後退休,不過人生冇得quit game,而係用死亡做終結

雖然講講下會講到人生好似冇意義,但盡力令世界變好就已經足夠,花幾分鐘睇左佢可能會有得着

巴打有無link?

巴打有無link?

Is Real Life the Same as Minecraft?
https://m.youtube.com/watch?v=fportLXE_EU
有時我都會諗呢啲問題,然後ff到如果可以一直生存到最後,睇住人類嘅終結,可能就會搵到答案
我真係唔明白
有時候真係好想快啲死
因為早死定遲死都無咩關係
多你一個唔多 少你一個唔少
我真係唔明白
有時候真係好想快啲死

只係你未搵到果個人姐, 既然自己相比起世界只係一粒微塵, 又何需介意自己對世界既影響?
我真係唔明白
有時候真係好想快啲死

只係你未搵到果個人姐, 既然自己相比起世界只係一粒微塵, 又何需介意自己對世界既影響?

咁如果我嘅重要性只係一粒微塵相若
點解我要承受咁多壓力
唔好淨係講我 大家都係
終於有d post有興趣討論下
巴打話活在當下係一個feasible solution,我都係咁諗
每個人對生命既意義都唔同
而每一秒發生既野都會影響我地睇法
所以唔需要特別define佢

之前睇過一篇文章講關於哲學須考慮自殺的問題幾啟發到我
有人用宗教、或自我生存價值當中得到「動力」
當人意識活在荒謬當中
就想係未知、未來中得到「希望」同埋慰藉
亦可能係一種逃避荒謬既方法
而文章有提到某位哲學家既思想:大概係我地確定不能擺脫荒謬的生命中 每天行動都被生活推著走 唯有以自主的「我」意志去主宰生命

如果簡單d講 我會覺得追求快樂為終極目標同慾望 而一直活著都係為左快樂 而不停改變既variable就係人生不同事情
另一方面諗 就係探索「我」係咩黎?
我會珍惜人之所以為人,可以思考同認知呢個世界既能力
了解自己同時了解同世界既connection都係人生所追求既野
知識係一個tool,可以改變對世事既睇法

點解我要承受咁多壓力
唔好淨係講我 大家都係

對世界對社會,你只係微塵。但係對你自己嘅人生,你係全部,唔好將自己人生嘅意義同呢個世界呢個社會掛鈎,承受緊咁多壓力其實正好證明人生仲有事情值得留戀。

講到好似好大條道理咁,其實咪又係叫你唔好妄自菲薄。

點解我要承受咁多壓力
唔好淨係講我 大家都係

對世界對社會,你只係微塵。但係對你自己嘅人生,你係全部,唔好將自己人生嘅意義同呢個世界呢個社會掛鈎,承受緊咁多壓力其實正好證明人生仲有事情值得留戀。

多謝你啊巴打
聽君一席話

點解我要承受咁多壓力
唔好淨係講我 大家都係

多謝你啊巴打
聽君一席話

唯有大家加油啦

點解我要承受咁多壓力
唔好淨係講我 大家都係

多謝你啊巴打
聽君一席話

唯有大家加油啦

終於有d post有興趣討論下
巴打話活在當下係一個feasible solution,我都係咁諗
每個人對生命既意義都唔同
而每一秒發生既野都會影響我地睇法
所以唔需要特別define佢

之前睇過一篇文章講關於哲學須考慮自殺的問題幾啟發到我
有人用宗教、或自我生存價值當中得到「動力」
當人意識活在荒謬當中
就想係未知、未來中得到「希望」同埋慰藉
亦可能係一種逃避荒謬既方法
而文章有提到某位哲學家既思想:大概係我地確定不能擺脫荒謬的生命中 每天行動都被生活推著走 唯有以自主的「我」意志去主宰生命

如果簡單d講 我會覺得追求快樂為終極目標同慾望 而一直活著都係為左快樂 而不停改變既variable就係人生不同事情
另一方面諗 就係探索「我」係咩黎?
我會珍惜人之所以為人,可以思考同認知呢個世界既能力
了解自己同時了解同世界既connection都係人生所追求既野
知識係一個tool,可以改變對世事既睇法

我思故我在 其實人生既意義係咪姐係你要不斷搵 先喺箇中玩味

點解我要承受咁多壓力
唔好淨係講我 大家都係

點樣做自己vs喺社會上做自己

每一個年代都要呻一次同樣既課題
由大學到宜家做左幾年野都係呻呢d
做五嶽盟主

認真答
本來搵錢呢啲夠生活到就夠,係香港咁濕鳩連住嘅地方都買唔起,先會個個為咗改善向錢看
以前以為錢唔係好重要錢 但其實好撚重要
我發覺物質生活對我黎講好重要 好鐘意買野

---> level 1: 錢
---> level 2: 心靈上追求:愛情、友情 etc.

再深層次嘅追求就冇啦 我只不過係普通人 又唔係咩藝術家 剩剩剩

每一個年代都要呻一次同樣既課題
由大學到宜家做左幾年野都係呻呢d

咁巴打你搵到答案未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞