人生的意義 何在

62 回覆
12 Like 1 Dislike
喺香港地資本主義底下 彷彿所有externalities都教育+渲染我地要搵錢
由細到大 所有被灌輸既資訊/知識 講到尾都係為左得到錢呢個tool
幼稚園老母老師已經教理想職業 首選醫生律師 讀書識字係幫我地achieve"我的志願"
小學揀中學要睇banding睇入大學率
記得細個已經問過 入到大學會點? 代表啲乜? 等等既哲學性問題
老豆老母讀書少 會同我講入唔到大學會掃街執垃圾 冇人冇物 被人睇唔起 好慘情
老師會話競爭大 拎大學學位 讀自己鍾意讀既野 先會做到自己想得到既志願 搵好工 有錢做到自己想做既野

到大學了 啲人瘋狂搵intern報exchange networking搵mentor搵人搭線 一句到尾都係為grad job前途鋪路 etc
但暫時未picture到究竟出黎做嘢個氛圍大家係咪都係爾虞我詐 搏上位 搏表現

其實所有"到底為乜?"既答案可唔可以narrow到"錢" 呢個字呢
我的志願可唔可以寫坐擁大量物業+每個星期中金多寶呢
有錢係咪可以推翻所有教育制度下灌輸到比莘莘學子既道理 有錢係咪就可以唔洗讀好dse唔洗大學搵牛工都要爭崩頭
美酒跑車相機金錶也講究 之後可以點?
好想問下誠哥90歲人幾百個億usd 身家 仲有咩動力生存
好想知道點解老一輩呢個時候會屌番我地轉頭 話我地睇錢太重
好想人生有指南 好想個腦有自動導航話比我知 自己心底最想要既係咩
讀下存在主義
我覺得人生就係維持到生活下做自己想做,拿想得到既野。

我如果有幾百萬夠我打成世機就夠
讀下存在主義

ok thanks for suggesting
留名睇討論

其實人想要既野係咪無窮無盡?
到你打到成世機你又會唔會追求其他嘢?
每次諗人生意義都會諗起
人生的意義 殷海光
講笑

人生的意義就是尋找人生的意義?
如果覺得一世打機過就係開心, 咁呢個做佢人生既意義都冇咩問題
如果而家你冇既, 咁你因咩原因仲未失去生存既意欲?
我覺得冇咩邊個人一出世有自己人生既意義, 咁樣反而好可悲.
同埋"人生既意義"應該係一個variable, 係會變的, 所以我覺得你冇可能define到佢.
意義呢d野都係要應付到基本生活先有得講既事黎

慾望係無窮無盡,但現實會阻止人滿足慾望

自問無能力改變現況,只可以做自己能力範圍內既野,安安靜靜完左個人生佢
當然比我打一世機,每一日都會因為其他得唔到野而遺憾,但有一樣野滿足到已經好好
講笑

人生的意義就是尋找人生的意義?
如果覺得一世打機過就係開心, 咁呢個做佢人生既意義都冇咩問題
如果而家你冇既, 咁你因咩原因仲未失去生存既意欲?
我覺得冇咩邊個人一出世有自己人生既意義, 咁樣反而好可悲.
同埋"人生既意義"應該係一個variable, 係會變的, 所以我覺得你冇可能define到佢.

仲有生存意慾係因為仲有執念?對親人朋友衫褲鞋襪車之類?

自問無能力改變現況,只可以做自己能力範圍內既野,安安靜靜完左個人生佢
當然比我打一世機,每一日都會因為其他得唔到野而遺憾,但有一樣野滿足到已經好好

安安靜靜完左 會唔會覺得好悶好可惜?
巴打你諗既野我都有諗過,做既所有野好似就係為左將來搵到份穩定既工、有穩定既收入、有穩定既生活。

我都覺得咁樣既生命好虛無,然後會諗下係有限既生命入面,去感受多啲呢個世界、去做啲自己喜歡既事,或者會喜歡上呢個世界。

枯燥又重覆既返工生活真係無可避免,但係我覺得自己作為一個個體都係有好多可以做既野,甚或乎有本錢既或者唔介意career path既,可以周圍去遊歷,去下打工。

我唔係100%肯定我打既野回應巴打你既問題,都係有感而發。
活在當下 做自己想做既野 人人都唔同 亦都唔洗去追尋呢個答案
巴打你諗既野我都有諗過,做既所有野好似就係為左將來搵到份穩定既工、有穩定既收入、有穩定既生活。

我都覺得咁樣既生命好虛無,然後會諗下係有限既生命入面,去感受多啲呢個世界、去做啲自己喜歡既事,或者會喜歡上呢個世界。

枯燥又重覆既返工生活真係無可避免,但係我覺得自己作為一個個體都係有好多可以做既野,甚或乎有本錢既或者唔介意career path既,可以周圍去遊歷,去下打工。

我唔係100%肯定我打既野回應巴打你既問題,都係有感而發。

感受世界 遊歷
thats part of the future plan
thanks a lot indeed
活在當下 做自己想做既野 人人都唔同 亦都唔洗去追尋呢個答案

活在當下算唔算逃避尋根究底?
但不失為feasible solution

安安靜靜完左 會唔會覺得好悶好可惜?

會後悔,但自己無能力改變,咁咪認命囉。總有人要做失敗者。
世界上有咁多個億既人,無可能配合得晒,所以做自己,無須過度配合他人。

可能今日巴打你抱住對人生既疑問,但係聽日你同屋企人食飯既時候突然有一刻想好好照顧佢地,或者後日見到令你頃心,想一世對佢好既人,咁你既人生意義又可能會以佢地為重心。人生意義實在難以一概而論。

生活在世,太多難以預計既事,但係自己永遠都陪住自己,去發掘下令自己開心既事,開心返日已經好美好。

世界上有咁多個億既人,無可能配合得晒,所以做自己,無須過度配合他人。

可能今日巴打你抱住對人生既疑問,但係聽日你同屋企人食飯既時候突然有一刻想好好照顧佢地,或者後日見到令你頃心,想一世對佢好既人,咁你既人生意義又可能會以佢地為重心。人生意義實在難以一概而論。

生活在世,太多難以預計既事,但係自己永遠都陪住自己,去發掘下令自己開心既事,開心返日已經好美好。

fucking true
似乎活在當下變相係alternative and workable way to deal with our lives
仲有生存意慾係因為仲有執念?對親人朋友衫褲鞋襪車之類?

我答你唔到, 因為你自己都唔sure.
但係我覺得呢個可以算係你而家既意義, 當然我諗你都唔甘心自己人生既意義係咁, 只係我覺得呢條問題唔會係你諗既時候比到答案你.
睇完樓上啲巴打留言好有啟發,個人覺得其實人生嘅意義對於個個都唔同,但都離不開係令自己快樂同滿足,窮人點解要咁努力都係為左生活好啲,有錢人做咩成日吃喝玩樂,朝9晚5都係為左搵多個錢去旅行,freshgrad草錢買樓都係為左有個瓦遮頭,其實一切都係為左滿足自己,除非有人真係去到無慾無求,但果啲日通常都將近進,Sor for 1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞