韓國佬即食雞胸個種效果點做到?

115 回覆
3 Like 70 Dislike
未確定
但係我覺得Fine dining點都要試下
我諗我黎緊畢業先搵間餐廳做一年半載 , 打好少少個基礎再考慮Staging
同埋Staging係香港會唔會冇咁COMMON?

BTW你個零經驗係指冇Fine dining餐廳經驗?
同埋你最初係直接出國定STAY係香港???
BTW 依個CHANNEL對想入行既人好有用
https://www.youtube.com/user/jkhanna91/featured

https://www.youtube.com/watch?v=vHFj_ueQ9wg
HOW TO SECURE A STAGE at ANY restaurant!
第一下諗到你喂雞食雞胸
staging喺全世界fine dining通行, 當然包括香港. 比D香港例子你, 例如robuchon, amber, 8 1/2otto mezzo bombana. 總之係fine dining就會有stage

零經驗講緊係我從未入過餐廳做過. 當初我大學最後一年既暑假去丹麥玩, 路過一間我認得既一間餐廳就入左去.

雖然零經驗, 但我本身對煮食好有研究, 個headchef同我傾左一陣瞭解下咁囉.
一分錢一分貨, 大陸激素雞 係咁上下價錢 冇得比
要浸幾耐
用水浸住啲雞胸解凍然後切片
煮一煲水 水滾就熄火
放雞胸落去再冚蓋
大約5-7分鐘就食得
冇食過樓主講嗰隻
返過一排中廚 跟佢方法煮出嚟啲雞滑到仆街 樓主可以參考吓
用生粉 梳打粉 基本調味 水 溝成一個漿狀嘅嘢 撈落啲雞肉度 用手搞佢幾分鐘 佢會起膠
然後煮之前走一走油 用半鑊滾油浸佢一陣 之後你點煮都得
韓國人鍾意用梨腌肉
試下45-50分鐘
反而想知點樣冷凍整番熱佢仲係好食
番工自己會整雞胸帶 但通常叮番熱既 本身點好食都會變又乾又鞋
你邊間百佳,我行過幾間都無既
aeon有
個樣好恐怖 寧願去7仔買個prepacked三文治好過佢
自己喺屋企會搽啲鹽焗雞粉喺塊雞肉上,然後用電飯煲蒸,好好好食
做乜,想J佢?
今日喺百佳買咗嚟食
蒜味嗰隻好淡味
垃圾韓狗食物
百佳有放冷凍櫃?
btw秦國雞胸
不如買埋趙國雞胸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞