韓國佬即食雞胸個種效果點做到?

115 回覆
3 Like 70 Dislike
先講鹽
鹽本身會令肉出水, 所以慢煮不宜落太多. 就算玩brining浸鹽水, 鹽同水既ratio係講緊6-8%

你煮完後個袋多唔多水?
嗰D肉汁黎, 越多肉汁出黎就越鞋

咁睇情況:
好多水既話就試下唔落鹽, 理論上會好D
如果無落鹽, 60c慢煮都係出好多水既, 咁應該係肉既質數唔太好, 換個牌子

好啦, 如果本身個袋無乜水, 即係雞肉喺無出水既情況下依然係鞋, 咁都係多數肉質問題, 都係試下換個牌子
一燈沾麵果隻雞胸又係勁滑 唔知點整
巴打我今年畢業想入行有冇咩TIPS
第一份FULL TIME點搵好,我剩係做過幾份細餐廳炒散
或者點先知間餐廳值得留底學野/適合自己
sous vide, 63 度,一般厚度煮1-2 hr
你志向係咩?
高級fine dining既話, 唔洗諗太多
直接去有米芝蓮星既餐廳
不過你都知, 你無經驗既話無人會比錢請你, 咁fine dining既經驗點得黎呢?
所以fine dining既行業有staging呢樣野, 就係無人工做學徒, 呢個係唯一得到第一份經驗既方法. 高級米芝蓮餐廳唔比錢請你, 但多數會比個staging位你, 通常三個月. 聽落好似鳩做唔抵, 但staging呢段時間就係你將來可以寫入resume既經驗, 有實在既經驗就唔難搵工
staging係每個fine dining廚師必經階段黎, 努力就得架啦.

至於你問點先知間餐廳值得留底學野/適合自己, 咁睇你覺得自己有無每日都學到新野, 例如每種食材唔同既保存方法, 準備功夫, 食物既基本化學原理等等. 建議翻工/staging時帶本小型筆記記錄你每日學到既野. 一段時間後睇翻, 你自己就會好清楚間餐廳值唔值你留.
食條仔好過食舊雞胸喇
難D, 呢D要靠自己搵.
想買 但真係好貴
由零開始未做過可唔可以 ,就咁行入去高級餐廳學徒?
對廚藝好有興趣 但未讀過
做巴打講既staging 位

咩類型餐廳巴打?
可以
我當初都係零經驗鳩入同個headchef講要做stage. 你show到決心就得
我諗肉真係其中一項主主要因素

百佳pure 秦國胸胸 50 蚊2件個隻夠唔夠做?

唔落鹽,咁橄欖使唔使落
堅減到肥?
油本身對舊肉無影響, 多數幫助慢煮過程均勻傳熱同埋避免肉喺真空袋入面變曬形
買澳洲無機無激素個隻,我慢煮都係5x度一個鐘
個邊位會鞋,但中間厚既位可以做到多汁,少鞋,但唔會係滑,仲研究緊

一燈個d真係滑d,同埋d肉質係密d,唔知點做
你佳寶買雞朳解凍
放落焗爐焗7-8分鐘都滑到仆街啦
首要你要知道咩係減肥
肥咪要減lor
雞扒,唔同雞胸wo巴打
雞扒係雞脾,完全兩回事
我指佢應該要知道減肥個原因,唔係話食咩就減到肥
首先要買舊靚雞胸(唔好貪佢大塊 可能係老雞來)

用蛋清浸10mins
滾水放落煲關火浸10mins

這就好滑
其實我成日食垃圾食物,晚上都會食宵夜,但最近介左
減肥其實應該係成個生活習慣,並唔係話戒d咩,食少d咩,除非因爲某d原因突然要減
宵夜通常都係口痕先會食,夜晚d饑餓感飲杯水都可以頂一頂,再唔係就飲杯奶
明白 抱歉
但佳寶雞扒真心好平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞