歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年4月號)

864 回覆
5 Like 1 Dislike
我見上網教都係消完光先舊化

所以我有懷疑
我諗係你自己問題
我想問呢,噴 TS 油失敗咗可以用咩抹
同埋白色有咩油夠遮,我隻叮噹腳補完 putty 有色差先諗住噴,
點知噴咗幾層都好似遮唔哂咁,再噴落去左右腳就掂到
諗住抹哂佢再嚟過,定係白噴白都要上灰先?
69買油算啦 其他模型唔抵
上灰先啦
另外我係用呢隻抹
頭先試左了

消光完可以上水性油 層消光會變左primer 用

不過要試多幾隻先確定到
消光唔係平面
好我買嚟試下先,新手要交好多學費

另外我想問上完色洗唔洗乾透哂先消光,
我上完白色見摸落去都 ok 乾,但係消光效果就好差
明明其他素組件我就咁噴兩層就搞掂哂
砌緊nu gundam
但我一時戇鳩扔左個貼紙pack
三set貼紙都無左
有無得單買貼紙
定要買多盒先有
買大林水貼
心急冇好野慢慢等啦
我要問係,你係噴白張山想遮左畢地啲色但遮唔到?
水貼嘅話有副廠,鋁鉑貼紙(eg:眼槍喵準器)或者補色貼紙可以搵下有補件賣嘅鋪頭或者搵馬雲
係呀
我本身諗住薄薄地就遮到隻奶白色
想學下玩舊化, 有無巴打用開Mr. Hobby果堆舊化油?
有無咩技巧要注意
係,上白色、黃色個底色好奄尖,少少色差都好覺眼。
佢地淨係油平d. 深水埗淨係可以買模型,用具要出mk
因為骨架係支那造 有公差
ka nu 貼紙好多人唔用, 而水貼就好多人有多, FB分分鐘免費都徵到
水貼有多係因為HWS 又送多張, 又有D人鐘意用大林, 唔用BANDAI, BANDAI又有限定金貼
下星期第一次去台場gundam base, 有無咩限定版RG HG, 香港少見買得過?志在收藏
無 香港全部有得買
你去1:1獨角後面個間鋪仔同gundam cafe買d精品俾好
等bamdie 出獅人鳳
唔係成日見有啲gundam base 盒架咩?香港邊度多?thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞