沈陣營第二百一十四期 - 聖物圖重光,沈門豐衣足食,師父八面威風

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
暫時損手嘅師兄弟,養一養傷,嚟緊大把機會覆桌,沈門都話有人要去IFC,師父冇face㗎
我相信佢地係想去ifc 俾煙師傅姐
我喺ifc 見過師傅一次
我成日都想撞吓佢,揾佢飲個下午茶,搵佢拎幾個no,睇嚟冇事唔好縮喺新界,過中環撞吓佢先
師傅幾時會出阻力位
樓王咁勇?
\|/
去土瓜環搵下佢
呢輪師父被人屌到飛天,幾難聽嘅嘢都講,好似將師父最撚手嘅《大師午間教路》改為《大師午間嘔泡》,好hurt佢㗎,唔氹吓師父扮佢fans我驚佢頂唔順,怕佢睇唔開去IFC咪本門執笠,總要有人做勇士扭轉可能發生嘅危機
\|/
估唔到夜晚都推到幾頁
\|/
師父早
去ifc liberty 附近既吸煙區睇下
不過呢期雞犬皆升,師傅應該鳩縮左去d 暗角度食
好,下星期搵日去試試先,星期三佢唔上電視台,上午10:30或下午3:30左右時間機會濃
預計29800-30000之間大市會回調吓,純粹鳩估,諗緊呢2日出咗隻股票賺番一萬幾千先
一陣師父想傳授畢生既功力比你
琴日收市買左隻2327,今朝就話要配股好在少注
2019年4月2日

信報: 英眼狙擊

因應市場文化 盡收各地靚股

入鄉隨俗,炒股票配合當地投資文化,真的會事半功倍。以近期港股為例,收穫最豐的一役當然是新地(00016),看來轉變形象,以收租作為主要價值定位的理論,終於得到更多認同。

固然新地有麝自然香,不過香港投資者風格傾向穩健,以股息行先,亦是相當重要的元素。博新地重估的同時,也期盼雲計算可以帶動騰訊(00700)第二次起飛,現在看來是需要長時間抗爭。兩者都有潛在催化劑變身,資產型的新地,就明顯比知識型的騰訊認受性高得多。

香港始終是地產霸權的社會,這裏的有錢人,百分之九十幾都是靠物業致富,去到他們的境界,求穩是投資主要目標,根本不必追求再度發達,無謂冒險。加上,物業收租簡單易明,分辨組合優劣的技巧,簡直殖入港人DNA之中,反而叫一個50歲以上的香港中佬,去理解什麼叫雲計算,為什麼會前途無限,是相當困難的一件事。既不明白亦沒有食大茶飯的需要,自然反應冷淡。

資產行先,是香港特別厲害的現象。試想想去叫一個日本人擁抱地產,是如何艱難的任務。
對他們而言,面向中國爆買顧客的品牌股,才是最應該投資的對象。

至於美股,雖然在一般市民心目中,股票形象比較好,容易點點開花,但始終是一個知識型社會,科技股及品牌股會是主流。

所以,身處香港的投資者,最好國際化,分散出擊的渠道,因應不同市場文化四處吸納,組成一支精銳部隊。港股主力以高息穩健行先便可以,頂多外加一隻騰訊,然後再在外圍加入知識型股票去博回報。

中國PMI比預期勁,有機會繼續炒貨幣財政政策雙管齊下,中國前景改善。根據上述理論,要迎合這個主題,是應該向A股的消費股埋手。一來A股的投資者,比香港人信服大規模減稅帶來的刺激;二來A股消費板塊之中,不乏多年表現突出的股王,形象好、市值大、交投活躍,更容易吸引新資金進駐,香港的內需股市場深度一比之下,便相形見絀。

不要貪方便迷戀主場,勝負往往就在這些細節之上。

基金持有新地及騰訊

豐盛金融資產管理董事
Cfu :好徒兒 !祝你投資百發百中,全家美滿幸福
FB有個群組叫沈大屍鐵粉群,入面啲post全部都係恥笑cfu
\|/
因為大師兄返咗嚟
去ifc食早餐
印象中17年時700喺400蚊樓上好多人接咗火棒,呢隻嘢佔大市權重唔少,貼近385之後位置唔少人可能會食糊先,部份蟹貨會襯蝕少啲甩身,估計會令大市借勢回調,亦留啲希望比淡友,唔係邊有得玩

所以我估29800-30100咁上下會調整一吓,儲力再嚟過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞