[HKIFF] 第43屆香港國際電影節討論區(2)

693 回覆
9 Like 1 Dislike
之前圓方上過兩場,不過d時間勁差
電影節來
用vpn
唔明點解唔上埋香港版Netflix 姐
我都唔明 唔知關唔關當地用家>>香港事
可能係發行商問題
原來台灣上埋大佛普拉斯同目擊者
楊德昌啲戲適合戲院好 特別呢兩部成3個鐘多
今個星期
首相失憶了
相中情書 特別放映
幾鍾意睇佢做一路順風
The Lighthouse 都係冇? 好想係戲院睇
the lighthouse同埋the midsommar 我估都係hkiff播,如果都係無的話,就應該好難會上正場

之前澳門影展都有播the lighthouse,同埋有套西班牙的the platform都好似幾好睇

btw 希望the midsommar會播導演版 (如果會播)

the platform 饑餓鬥室
3月12日上映
級別:III
堆舊戲

估唔到香港有,勁想睇
香港獨立電影節2020

加場詳情 Additional Screening Details:

1. 《兄弟爬山:抗爭紀錄短片系列》
日期 Date:
1/2/2020、2/2/2020
時間 Time:7:30pm
地點 Venue:GLOs Cafe by fooody 伙食工業
地址 Address:火炭坳背灣街57-59號利達工業中心地下3號舖(面向火炭路)

*設映後問答
(1/2,廖潔雯導演 Driecto Kanas Liu;2/2劉健鴻導演 Director Alvin Low)
*廖潔雯導演的《手足》因無法播放,將會轉為放映另一套同是抗爭紀錄片《Be Water》

2. 《佔領立法會 + 理大圍城》
日期 Date:
4/2/2020、5/2/2020
地點 Venue:香港藝術中心古天樂電影院

*設映後問答 Post-screening Q&A
*《理大圍城》片長增至70分鐘

3. 《散後》
日期 Date:
11/2/2020 、 12/2/2020

4.《獨立短片集》一場
日期 Date:13/2/2020

*原有節目中的《出城記》及《鴛鴦》將不會放映,會放映其餘六套作品
今年個時間幾好
呢期有咩戲只係BC有得睇呢~? 農曆新年大部分戲院都上映賀歲大片,如果傳統口味唔啱你,不妨試下另類口味,嚟到電影中心會有非一般嘅電影俾你選擇🙆🏻 依家唔睇就唔知幾時睇喇,因為部分電影上映日期係限量架!

今朝我都嚇一嚇
17年先係台灣戲院上到
平時呢d post無人理 忽然咁多留言知唔對路
回顧作品

1972 《大軍閥》

1974 《鬼馬雙星》

1975 《天才與白痴》

1976 《半斤八両》

1981 《摩登保鑣》

1988 《雞同鴨講》

1990 《新半斤八両》

1992 《神算》

1993 《搶錢夫妻》

2016 《一路順風》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞