[HKIFF] 第43屆香港國際電影節討論區(2)

693 回覆
9 Like 1 Dislike
第43屆主題:Colours in the Dark
http://www.hkiff.org.hk/

📌節目公布 Full Line-up: 26 Feb 2019(星期二)
📌正式售票 Ticket Sales: 28 Feb 2019 (星期四)
📌HKIFF43: 18 Mar - 1 Apr 2019

舊post
[HKIFF] 第43屆香港國際電影節討論區
https://lih.kg/1018907

今晚尾聲,繼續傾
已有片商發行之電影(以下資料只作參考,有片商發行的電影,並不代表會於戲院公映,敬請留意!)

寰亞:
沉默的證人(Bodies at Rest)(原本4月11日,現延遲上映)

高先:
以恩寵之名(By The Grace of God)
八個女人一台戲(First Night Nerves)
淘金殺手(The Sisters Brothers)(3月28日上映)
人盡皆知(Everybody Knows)(4月4日上映)
淪落人(Still Human)(4月11日上映)

安樂:
鐵道家族(Our Departures)
艾麗絲說華坦(Varda by Agnès)
影像書(The Image Book)
無主之作(Never Look Away)
喪青獻世樂團(We are Little Zombies)
薄荷糖(Peppermint Candy)
三夫(Three Husbands)(3月28日上映)
赤手登峰(Free Solo)(4月6日上映)(特別放映)
英倫壞男孩: McQUEEN(McQUEEN)(4月11日上映)
5時恭候的證人(原: 證人)(Innocent Witness)(4月11日上映)
冷戰戀曲(Cold War)(4月18日上映)
無名浪子心(His Lost Name)(4月25日上映)
過春天(The Crossing)(5月9日上映)

驕陽:
殺上癮(The House That Jack Built)

巴福斯:
華氏11/9(Fahrenheit 11/9)

英皇:
二階堂家物語(The Nikaidos' Fall)

華納:
不老的戰跡(They Shall Not Grow Old)(5月23日上映)

新映:
十二個想死的孩子(12 Suicidal Teen)(4月11日上映)

Netflix:
幻土(A Land Imagined)(4月12日上線)

Source: HKIFF 觀影手記
會然 旋轉木馬

註:赤手登峰(Free Solo)將於PREMIERE ELEMENTS and AMC PACIFIC PLACE特別放映。
估唔到可以開第二個post
終於去到最後一晚
睇叛侶時光
Me too
3個鐘 希望唔會瞓著
覺唔覺今年新片整體質素高過舊年?
少左中伏,反而幾多驚喜

黎到尾聲,大家睇左邊d好戲/伏戲?
明明前兩日去票房嗰陣話冇晒1號以恩寵之名
但尋晚上URBTIX同而家上IFF個網睇都係未爆
後而今年冇咩戲有驚喜,好平凡。
撞期撞到錯哂,唯一肯定係錯過的電影有好多
今日返工極hea mode養神
好耐無返屋企食飯
睇到個人謝謝地
好耐無返屋企食飯呢句真
諗返the death of stalin
如果冇咗啲笑位嘅話真係毛管都棟埋
今年睇咗八套,有三套都係歌頌共產黨戰地備忘,我是古巴,1900
1900就預咗唔好睇
最失望都係薄荷糖
啲情節太象徵性、表面
1900個故仔背景有共產, 唔代表套電影歌頌共產
套戲act 1係好睇, act 2略嫌狗血
一邊淨係做好嘢,冇做過衰嘢
另一邊就變態殺人狂強姦犯
咁都唔叫歌頌?
Bertolucci係意共成員,黨的老朋友呀…

反而拍到法西斯一開始係losers,而共產黨都係昆完全唔識野的農民,重要一上場就要繳械奪權,呢下去到《末代皇帝》文革場口個下,都睇到Bertolucci唔係好認同中共同蘇修個套

啱呀,到咗最尾嗰場對話
心水清都見到支持社會主義嗰班農民無知識
佢哋連 Olmo講嘅嘢都唔明

然後另一男主角仲要畫出腸講 The master is still alive
所以根本法西斯同社會主義都只係一體兩面
極端嘅社會主義其實都係法西斯主義
睇咗廿幾套
整體都覺得above average
抽幾套講下

《函館夜空更深藍》故事簡單,全套戲由兩男一女嘅情感交流串連,青春感情穿插,最後男主角表白女主角個大特寫
另外導演喺映後談講出字幕後果幾秒街景鏡頭用意都好抵死

《潛行蒼茫大地》講塞爾維亞科索沃內戰,全套戲無見血鏡頭,但灰茫茫嘅淺焦鏡頭、角色冷酷對話同典型東歐佬無表情面孔,對劇情細節的刻意不交代,更顯現到無奈同對未來的不確定性

《我們都是食人族》大量對白討論羅馬尼亞Odessa 大屠殺事件,細心留意有幾多有趣位,不過一定要抖足精神去睇

《小傢伙》講哈薩克婦女去莫斯科生仔生活,大量運用Hand-held鏡頭增加觀眾代入感,女主角同導演用咗七年時間準備,全程街頭雪景更加突顯出女主角嘅孤立無援

《機不可息》講敍利亞戰爭平民生活,最尾全隊cue死哂,最後人滅機不息果段幾無奈

《我是古巴》葬禮遊街高空鏡頭好深刻,唔知當年點拍,完場都聽到好多人討論

《2001太空漫遊》4K放映無得頂,將套戲又帶到另一個層次

係《愛在基地蔓延時》比較悶,現階段唔識欣賞

總括嚟講,電影好難有一致性嘅評價
高成本電影相對上係音效、畫質上取勝
低成本電影往往喺細節位睇得出導演嘅誠意,比較人性化處理
依小弟愚見,要評價一套電影,
唔係套戲本身質素如何,而係觀賞者用邊種角度同態度去剖析
不同心情、時間同年紀都會有不一樣嘅體會
所以不一致甚至有兩極評價情況都好合理
我個場無導演, 出字幕後果幾秒街景有咩意思?
導演本身拍完街景,不過唔知放係邊場好。最後決定放片尾。
另外佢補飛話函館都係主角之一
個問題係觀眾問
導演話其實無任何用意
只係覺得函館本身都係一個主角
好想將街角呢個咁靚嘅shot擺入部戲到
但搵極都搵唔到一個位剪入去
所以唯有擺係最後
最後一晚

用 再見南屏晚鐘 作結

幾好

明年再見
今年係唔係無Show到夏季電影節同出年電影節個影期?
李滄東《薄荷糖》(BCLASSICS) 4月19日上映

Source: 百記
再見南屏晚鐘

唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞