(眼鏡撚交流談論)貼你副眼鏡7

1001 回覆
5 Like 67 Dislike
MOSCOT 手工。。。。。

我有賣都咁話
同意,真係好多Moscot,tart款
同埋日本人係咪無香港人咁care 係咪日本製?相反感覺上好似比較喜歡外國brand, 倒如moscot, GLCO 等等
入坑既時候買過2副moscot,而家覺得係唔值咁既價位
想請教下巴打,有冇話邊隻入門級嘅手工眼鏡牌子係比較輕身?
屋企人做醫護行業,想買黎粗用,應該點都畀一般眼鏡鋪果D賣到貴一貴但勁弱雞嘅中國框舒服掛
*比
我識既有金子 有啲款香港都係二千鬆啲
再唔係就谷口 越前國 同oh my glasses都算入門

再平啲好似zoff有個一千蚊左右既系列都唔錯
信自己啦
冇圖好難想像
感覺上唔多care
唔該曬巴打
其實對呢類日本牌子我有一定認知,之前我買自己果副果陣都起新黑睇過金子,當時揀咗副二千八左右嘅淡透明綠色眼鏡,但二千鬆D買黎粗用好似又唔係幾好,應該都係起約莫oh my glasses呢種級別裡面揀架啦,不過zoff竟然有出手手工眼鏡?有少少意外喎
咁jins個D titanium框多數都係遊客配?

始終覺得膠框易爛

Titanium好用D
日本製啫 好似冇標榜係手工
Titanium 都多日本人戴
但始終受度數限制,同埋膠框易襯d

冇乜sense / budget既人咪配jins囉,唔關國籍事
冇乜sense?巴打介唔介意講多少少?對呢類趣聞好感興趣
你唔覺jins/zoff d框一望就知係平野㗎咩?
d 色水同detail位其實好明顯
Titanium框唔係好覺

可能用開cheap嘢
以前戴開owndays,宜家戴masunaga,我嘅觀感可能正好相反,覺得手工眼鏡係一望就知道係貴嘢。
不過我記得owndays好似有幾款話係手工嘅眼鏡,叫咩千一作?唔知質素點
小弟可能十月頭來東京快閃三日
之前跌咗副masunaga好心痛,而家戴緊嗰副又已經好殘下(唔識兼懶保養)
小弟只係大約150度近視無散光,未試過日本配眼鏡有D驚
想問下呢個度數如果配埋鏡可以幾快拎到?同埋普遍係唔係真係會比香港平?新手求教,謝謝
可以去金子巴度試下
最快15分鐘

詳細就你過黎,我同你講
謝巴打
但剛剛安排唔到來東京,如果下次有機會會去,一定會再問你
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国

仲爭6千咋
Ching帶咩款
你講owndays定masunaga?
masunaga係gms805藍玳瑁色。
但我有一個問題想問
因為副眼鏡係我老婆係日本幫我買
我岩岩先發現個鼻托個膠一邊緊一邊鬆
Handmade眼鏡係咪會咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞