0726麥花臣見!kolor呢隊band真係不解之謎黎 (2)

1001 回覆
140 Like 8 Dislike
Kolor《初老》收起憤怒用閱歷說故事 道出每人成長必經的痛

樂壇實況

撰文:黃浩晉
最後更新日期:2019-03-26 18:52

樂隊Kolor近日推出新歌《初老》,光是歌曲名已經讓樂迷萌生不同想法,到底何謂「初老」?

網上有很多關於「初老」的描述,可以是生活習慣、心態上的轉變,例如,二十多歲的你開始養生、不再通宵達旦玩樂、要打扮年青或逼著自己緊隨潮流,以免脫節等等。關於「初老」的形容,隨便在網上搜尋,例子比比皆是;但Kolor的定義是簡單一句話:「當你忘記自己的初衷,你便開始『初老』。」

Kolor由《生於憂患》到《大吟釀》,再到今天的《初老》,除了記下自己年紀漸長,閱歷漸多的心跡;同時也寫到追隨多年樂迷的痛處。不少樂迷在十多歲時滿懷患熱血,每次Kolor的演出也必定出席,享受激昂的音樂,將自己的抑鬱、不滿統統宣洩。到今天大部份樂迷都成為「社會人」,為口奔馳,為現實將夢想拋諸腦後。當日那個滿懷理想,敢於發夢的你又在何地呢?

「失去初心就已經初老\每個人成長經過也是雷同\也有放下理想的痛」

的確,人生充滿抉擇,幾乎每個環節也逼你取捨,或許現實環境讓你無法一展所長,但只要仍然清楚自己在乎甚麼,記得那份初衷便不會老,即使年紀漸長,但至少志氣不會被磨蝕。

隨年紀漸長,你又有否忘記初衷?
隨年紀漸長,你又有否忘記初衷?
Kolor改編《好心分手》變Metal版 網民惡搞:做乜咁大怨氣?
KOLOR《不義之戰》延續非主流音樂風格 「夠薑請你埋坐」
黃貫中Kolor秋紅開騷翻唱90年代經典 Paul:冇生活又何來搖滾?
Kolor開騷盧巧音玩埋一份 黃貫中:睇完今晚唔使睇Metallica!
開mosh pit
會入
佢地又唔岩玩呢樣呀?
希望sammy改下懶音,不屑與路氣
啱啱見到itunes都上咗架
如果方便又有錢剩既不妨花$8買一首歌
其實有時真係幾心up
每首作品都係musicians既心血
$8一首歌 $28隻album 根本係賤賣
多謝提醒已買
其實係讀錯不屑
買左,轉埋做鈴聲
初老好撚正
深愛的那位也需名份必須好好照顧
btw 去唔到concert 好嬲
初老好聽,但pop
詞真係好撚正
首先要有個位

呢個係我想討論既點
佢話係2019第一首歌
即係今年會有其他新歌?
身為卡拿迷第一件事係學識期待
Dear jane首新歌po左幾日都10幾萬view
希望初老都得啦
pop 唔等於唔好,最緊要好聽
日日loop 緊
如果concert 唱埋天地會,了不起個堆就J 死我
concert一定會有呢兩首啦,基本上彈頭幾粒音已經知係咩黎
對大家黎講,咩係band sound?
係意義大,定係音樂層面大? 要好恆好複雜既solo之類
對我個人嚟講就係意義大,有message
前年先發現Kolor啲歌咁正 睇埋上年海洋公園歌酒節發現隊band嘅人仲正 一直好想再睇佢地live 而家終於俾我等到啦!!!!!
巴打個名
有冇人到時去可以幫手買多本書仔同碟
今年concert唔係香港啊
有時間既,細show都可以撐
呢兩首我都好中意
好想再聽佢地玩尋因果當年九展只有閪聲
https://www.youtube.com/watch?v=SqrzXHgtZQg

22:48 高豐講點樣離開kolor 跟住信耶穌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞