[挑你肥絲] 用匙羹"筆"飯食,個筆字點寫?

181 回覆
453 Like 19 Dislike
根據古文,可以推論到本字係「潷」。
首先,根據唐朝嘅《一切經音義》:「潷飯彬密反。《廣雅》:潷,𥂖也。《埤蒼》:匕去汁曰潷。《古今正字》:從水筆聲。或作涅,亦通。經文或作匕飯,義同,亦去飯汁也。𥂖音祿。」
𥂖,根據宋本嘅《廣韻》:「去水也」,即可指從某容器取出水。
再根據三國時代魏國嘅《埤蒼》,匕,根據說文:「从反人。匕亦所以用比取飯,一名柶。凡匕之屬皆从匕。」由此可見,匕喺古代一直有用於「取東西」之用。而《埤蒼》指出匕係「去汁」,亦可見係以某物件從容器中取出液體。最後根據唐朝嘅《古今正字》,可見形體讀音為「從水筆聲」,最後就從用至今。

而秦漢時期並未有「潷」字嘅用法,但有「舀」字,不過並非今義用法,再根據各種古音嘅系統,「潷」、「舀」並無假借關係,相信「潷」應該由三國時代開始用於「取東西」之用。

有錯求指證
另外,根據《管子》,文中提到:「左執虛豆,右執挾匕」,意思為左手執空的盛物器,右手執匕,即盛湯之器。
可見「匕飯」有今義「潷飯」嘅意思。
咁我寫"腦凹","哈碌","腐碌" 咁又得唔得
咁解釋到""痺"飯"係書面語既"bug飯"姐,
潷原本唔係指過濾咩? 幾時開始係筆飯?
你問題係求本字正字,潷飯本字就係「潷」,而過濾嘅用法只係他義,一字多義唔影響「潷」係正字,幾時開始?三國時代嘅魏國。
我明白大家好憎肥絲,我都唔同意佢嘅做法同態度,但佢做緊嘅野係有用。起碼因為佢,樓主你會問下粵語嘅來源。
咁會唔會係魏國嘅mk仔用錯而誕生
而廣東話潷飯呢個詞語係由古代傳到而家?
成班盲撚
原來巴打都喺依個POST,求下意見。
有多本經典做證,用法係咁,無對錯之分。語言文字就係從習慣而嚟,再加上一定嘅文化基礎,咁就造到字。其實全香港人都可以幫手做到一個正字出嚟
我無查清楚中間有無斷層,但如果根據今義同古義去做比較,「潷」為正字係較可取嘅。
"潷"之前解作過濾,魏國時就多左個意思,咁假如當時唔算別字而係習慣,咁吾系甘岩牙係現代又應唔應該當習慣,當正字?
算啦
咁肥絲又真係人見人憎
痴線,巴打撚到幾多人
盲唔緊要,追下post都懶
其實點解你認為古義係過濾?後者我提出咗要加上一定嘅文化基礎。
樓豬越嚟越柒
開頭見你引肥絲覺得你好型
點知人地拎埋解字出嚟你都仲未肯認柒
係啦,你唔識嘅字就唔係正字啦
其實魏晉南北朝先開始有過濾嘅用法,反而「潷」一直用於「潷飯」,所以無可能係喺魏國先多咗個意思,掉轉咁講,應該過瀘先係嗰個多咗嘅「意思」。
覆錯sorry
大家明就得
其實某啲字都有一定根據,例如「老笠」咁,80-90年代,由於舊時高層都係外國人為主,低層就由香港人做翻,而當時佢地嘅英文水平都較低,所以就有「rob」嘅用法。
但點解要用個「老」字呢?因為當時警察同黑社會都好鍾意加個「老」字喺佢地慣常用語度,例如「老同」、「老爆」、「老坐」等等,所以用「老」嚟講會比較適合,但並一定,因為未有一個正統嘅規範,但文字就係慢慢演變而成,根據習慣再加上文化基礎,咁就係我地香港人造嘅新字,所以要推廣粵文字,大家都可以努力幫手,有啲字有根據嘅就盡量用,無根據嘅就無辦法啦。

而我個人會較鍾意用「笠」,因為「笠」意指「帽子」,有種蓋過頭嘅意思,喺打劫嘅時候可能會用麻布袋蓋住你,又或者犯人會戴住啲頭套之類。而「雞笠」又指雞嘅籠,囚籠嘅感覺又較似犯罪嘅感覺多啲,所以我個人鍾意「笠」多啲。

不過,只有「老」有啲根據,但「笠」就只係直譯rob嘅音,所以只係我個人較鍾意「笠」,未有一定嘅文化喺入面。
有幾柒學野同問問題都叫柒
柒得過你狐假虎威,係到刺稻草人
樓主返學問問題係咪要同老師認錯
都幾趣緻下
去中大個網查?
真係有
我都想知
想知"diao" 垃圾點寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞