[全面戰爭] Total War 集中討論區 (幕府/中世紀/羅馬/帝國/其他)

66 回覆
6 Like 0 Dislike
最緊要幕府有中文化
altia 就冇
最緊要幕府有中文化
altia 就冇

想問下邊到有幕府2嘅繁體中文下載,搵唔到邊到有連國家個啲都翻譯埋
最緊要幕府有中文化
altia 就冇

想問下邊到有幕府2嘅繁體中文下載,搵唔到邊到有連國家個啲都翻譯埋

去台灣巴哈搵
連百科都譯埋 再加個信長mod 好玩過原版好多 (至少有真實武將)
覺得Atila 最好玩, 其次係中世紀2
個人認為,其實幕府玩法真係最簡單

幕府先好玩
先唔講冇第二隻game有得玩源平合戰 / 幕未
本身戰國都好玩 夠簡單 但又有挑戰性 打到咁上下就會比人圍攻
最敗筆係冇咩歷史事件 同 史實武將 但玩落都完勝信長野望

幕府最好玩?我唔係咁睇

幕府各勢力share大部份兵種

成撚日 將一隻種較勁少少 連個look都唔變 咁又話係某大名家特殊兵
呢個我最撚討厭

將足輕 士氣+2 攻擊+2 咁上下 樣都唔撚改 咁又話係織田家專門兵
根本就個個大名都係個款足輕 只係你tune勁一兩點個能力少少
係武田有隻Fire Cavalry唔同少少咁
好多勢力都係share同一set兵種 只係能力差個1, 2點
屌 用一用workshop建築就已經無乜分別啦
個個勢力玩法唔差太遠

中世紀就唔同
個個國家打法好唔同
英格蘭長弓 你法國佬就想出都無 又有破甲
米蘭盾弩手 你其他人得普通弩 至少個公仔都唔同
米蘭/威尼斯 有十字架車 守城門玩撚哂 其他人又無
你回教國家D兵 同歐洲佬又唔同
你北歐/德國又有D斧頭兵 專破人甲 又唔同一般劍兵

中間又有蒙古 + 帖木兒入侵
又有選教皇
又有美洲探索
好撚多野玩
玩法個個唔同

得罪講句,打Shogun 2,我島津 + 武田 + 長宗我部
3個大名,最多加多1個其他玩埋忍者
都get到90% 打法

但打Medieval 2
England + Milan + Venice + Turkey + Moors + Denmark + HRE + Russia + Portugal....個個打一次 都有排你enjoy
Game Life長好多
都未計Kingdom Expansion!
個人認為,其實幕府玩法真係最簡單

幕府先好玩
先唔講冇第二隻game有得玩源平合戰 / 幕未
本身戰國都好玩 夠簡單 但又有挑戰性 打到咁上下就會比人圍攻
最敗筆係冇咩歷史事件 同 史實武將 但玩落都完勝信長野望

幕府最好玩?我唔係咁睇

成撚日 將一隻種較勁少少 連個look都唔變 咁又話係某大名家特殊兵
呢個我最撚討厭

將足輕 士氣+2 攻擊+2 咁上下 樣都唔撚改 咁又話係織田家專門兵
根本就個個大名都係個款足輕 只係你tune勁一兩點個能力少少
好多勢力都係share同一set兵種 只係能力差個1, 2點
個個勢力玩法唔差太遠

中世紀就唔同
個個國家打法好唔同

又有選教皇
又有美洲探索
好撚多野玩
玩法個個唔同

得罪講句,打Shogun 2,我島津 + 武田 + 長宗我部
都get到90% 打法

England + Milan + Venice + Turkey + Moors + Denmark + HRE + Russia + Portugal....個個打一次 都有排你enjoy

我都覺中世紀2好玩
如果中世紀2個模式套落帝國個時代就完美
我玩完empire 而家玩緊medieval 2 心諗點解舊game複雜咁多多咁撚多野,淨係攻城,empire個城堡好撚on9,得城牆,入面空地黎 中世紀啲城堡精緻好多

幕府最好玩?我唔係咁睇

呢個我最撚討厭

個個勢力玩法唔差太遠

中世紀就唔同
個個國家打法好唔同

又有選教皇
又有美洲探索
好撚多野玩
玩法個個唔同

都get到90% 打法

打shogun要down 地圖擴大同增加武將mod,更符合史實,加埋城堡mod,更多兵種mod同大名獨有兵能力增強mod肯定係toral war中最好玩。仲未計朝鮮之戰mod

仲有shogun2 係由源平打到去明治維新,條時間線由平民攞支竹互隊到士兵攞西洋火炮互射。有時玩類似rome既近戰又得,有時玩類似拿破倫既槍戰亦得,肯定唔會悶。

我有個friend打緊rome2 都轉shogun2,到宜家同佢仲玩緊
推 其他total war都漢化到係最想玩嗰個中二漢化唔到呀
推 其他total war都漢化到係最想玩嗰個中二漢化唔到呀

玩英文啦
買Shogun 2定係Fall of Samurai好
why not both
想問呢
戰鎚用mod玩緊概save
改左版之後
堆mod一日唔update一日都唔洗入番個save定個save基本上可以放棄
求羅馬2 共和國漢化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞