[全面戰爭] Total War 集中討論區 (幕府/中世紀/羅馬/帝國/其他)

66 回覆
6 Like 0 Dislike
近排玩返empire

Empire最大缺點 - 無明顯既文明差別

個個國家無咩分別
只有兵種/據點上既分別

科技樹 一樣
文明加成 一樣

呢個就題材問題
當年AOE3都係咁
就算之後拿破崙都係咁
呢2隻應該係絕唱
只玩過attila同shogun2
覺得shogun2好易玩同單調
attila係建築同內政都好正
近排玩返empire

個個國家無咩分別
只有兵種/據點上既分別

科技樹 一樣
文明加成 一樣

呢個就題材問題
當年AOE3都係咁
就算之後拿破崙都係咁
呢2隻應該係絕唱

但有殖民地題材超好玩 玩細國都可以狂霸地
Attila + Rome2 + shogun2 JJ
Attila + Rome2 + shogun2 JJ

目前覺得Attila 最好玩 政治同建築
Bgm 就fall of samurai
Rome2就多dlc同兵種(好似係)
Attila好玩 個背景吸引 等 戰鎚特價再玩埋

其實attila 個背景好冷門 roma個背景正好多 不過attila個系統係好過roma2好多

其實Rome 2 patch完未
我想第日買個Gold Edition算
必定100% patch完 / 所有DLC齊

利申︰DLC我屌你老母

rome 2出完架啦,Attila應該都出完,而家全力做warhammer DLC
近排玩返empire

個個國家無咩分別
只有兵種/據點上既分別

科技樹 一樣
文明加成 一樣

呢個就題材問題
當年AOE3都係咁
就算之後拿破崙都係咁
呢2隻應該係絕唱

但有殖民地題材超好玩 玩細國都可以狂霸地

咁玩P社EU4/VIC2就得啦

如果要出,由17世紀開始去到克里米亞戰爭好D
同埋成個內政、貿易、同外交系統要加強好多先得
Shogun2 fall of samurai 正到呢 依家玩緊empire
推返上黎

利申:shogun 2 ,咁多年仲玩緊
75% off
其實如果可以整戰國(中國)或者明末就正

目前最愛係Napoleon
Shogun2 fall of samurai 正到呢 依家玩緊empire

Agree 真係好正
依家steam特價緊
想問下羅馬2冇dlc影響大唔大
humble bundle usd12 for warhammer wait for long time
個人喜歡Empire>Napoleon=Shogun 2>>>>>others
應該少連登仔會揀Empire?

Empire對我來講係未完成品
UI,wealth system都唔成熟
個port <==> town wealth 系統
廠商完全無點提
最後由hardcore fans研究左份攻略
port wealth點影響town wealth growth

個海戰話咩T shape戰術 其實無咩用 到最後都係鬥rate
first rate > second > thrid > ....
個D咩打頭 打尾 會爆
其實無咩用

陸戰就更加
馬匹十分無用
最後都係skirmish mode 分散既游擊槍兵
鬥射完場
大炮 = 無用,只用來打穿牆
如果用auto resolve攻城,大炮都可以唔出

好似有info 講port +幾多growth
海戰次次都自動波算 反正都係睇士氣同本身數據 冇乜戰術
大炮去到napolean 先有用 大範圍果陣炮又冇用 散射又reload 慢 射一兩下人地都近戰 或者隔住條河個d lo
騎兵有用但打唔贏列兵/擲彈兵 最多用黎追擊低士氣/打炮兵/爆菊花
個人喜歡Empire&gt;Napoleon=Shogun 2&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;others
應該少連登仔會揀Empire?

Empire支持者

我覺得最正應該係napoleon既炮兵+戰鬥系統+ 外交系統+ 間碟系統 其他溝empire 大地圖+傳教+回復系統
幕府玩左好耐,反而戰鎚一陣就放低左代入唔到
個人認為,其實幕府玩法真係最簡單

然後Empire 係簡陋

利申買齊,淨係玩左shogun同empire,而家開 medieval 畫面好難頂 但睇落好豐富,有冇人可以講下中世界點解咁多人鐘意等看代入下
睇就覺得好玩 上手應該好撚難
Medieval 第一次玩用土耳其,食撚左成個拜占庭,俾蒙古屌屎忽加十字軍 痴撚線
Medieval 第一次玩用土耳其,食撚左成個拜占庭,俾蒙古屌屎忽加十字軍 痴撚線

最錯係一開始由得開羅俾人東征左,英格蘭起下面打上黎 三面俾人打
羅馬

幕府先好玩
先唔講冇第二隻game有得玩源平合戰 / 幕未
本身戰國都好玩 夠簡單 但又有挑戰性 打到咁上下就會比人圍攻
最敗筆係冇咩歷史事件 同 史實武將 但玩落都完勝信長野望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞