[全面戰爭] Total War 集中討論區 (幕府/中世紀/羅馬/帝國/其他)

66 回覆
6 Like 0 Dislike
有無人打開?
大家傾下

利申︰玩過哂咁多代,除左Attila,同埋Rome 2我屌佢都唔知出夠patch未,幾時有Gold Edition,唔想打到半路發覺係未完成品
有無人打開?
大家傾下

利申︰玩過哂咁多代,除左Attila,同埋Rome 2我屌佢都唔知出夠patch未,幾時有Gold Edition,唔想打到半路發覺係未完成品

我無玩過戰鎚 同幕府1

自己唔係好中意羅馬2個玩法
都係中意 中世紀2 同 幕府2
好中意warhammers
好好玩
連登呢度無人想理Total War?
好想下一代出番 排隊打靶個啲 btw有人話下一代係維多利亞女王時代
兵隊動作,
勢力之間既打法差別
AI控制多slacks一齊打
UI美觀度
我覺得最好玩始終係Medieval 2: Total War / Kingdoms Expansion

不服來辯
由一開始, 每一集都打過, 同文明系列一樣愈來愈無新意
Attila好玩 個背景吸引 等 戰鎚特價再玩埋

其實attila 個背景好冷門 roma個背景正好多 不過attila個系統係好過roma2好多

其實attila 個背景好冷門 roma個背景正好多 不過attila個系統係好過roma2好多

其實Rome 2 patch完未
我想第日買個Gold Edition算
必定100% patch完 / 所有DLC齊

利申︰DLC我屌你老母

其實Rome 2 patch完未
我想第日買個Gold Edition算
必定100% patch完 / 所有DLC齊

利申︰DLC我屌你老母

等特地先la 買dlc買到窮

一路睇netflix套維京傳奇 一路玩維京人周圍搶野 好正 歐洲黑暗時代個背景 就係冷門 所以先覺得正 個系統唔使講啦 一定好過rome2 好多

一路睇netflix套維京傳奇 一路玩維京人周圍搶野 好正 歐洲黑暗時代個背景 就係冷門 所以先覺得正 個系統唔使講啦 一定好過rome2 好多

羅馬軍團真係好鬼型 大盾龜甲陣加埋套甲 attila啲羅馬軍變曬鏈甲+ 橢圓盾 覺得一啲都唔好睇囉

羅馬軍團真係好鬼型 大盾龜甲陣加埋套甲 attila啲羅馬軍變曬鏈甲+ 橢圓盾 覺得一啲都唔好睇囉

鬼叫個陣羅馬政府係好窮
好明顯
Total War係連登 唔係一隻好hit既game
個人喜歡Empire>Napoleon=Shogun 2>>>>>others
應該少連登仔會揀Empire?
shogun 2
個人喜歡Empire>Napoleon=Shogun 2>>>>>others

Empire對我來講係未完成品
UI,wealth system都唔成熟
個port <==> town wealth 系統
廠商完全無點提
最後由hardcore fans研究左份攻略
port wealth點影響town wealth growth

個海戰話咩T shape戰術 其實無咩用 到最後都係鬥rate
first rate > second > thrid > ....
個D咩打頭 打尾 會爆
其實無咩用

陸戰就更加
馬匹十分無用
最後都係skirmish mode 分散既游擊槍兵
鬥射完場
大炮 = 無用,只用來打穿牆
如果用auto resolve攻城,大炮都可以唔出
近排玩返empire
近排玩返empire

Empire最大缺點 - 無明顯既文明差別

個個國家無咩分別
只有兵種/據點上既分別

科技樹 一樣
文明加成 一樣
Empire 唔識打海戰,但陸戰同個背景好吸引
中世紀2都好好玩,以前曾經同fd玩中世紀2 隻揪,好正

empire之後新嗰幾集電腦廢玩唔到
玩Rome2 海戰玩極都唔識玩
用曬自動算
個人喜歡Empire&gt;Napoleon=Shogun 2&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;others

Empire支持者
等緊出medieval3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞