[工程撚狗] 2019 見習工程師 搵工情報區 #6

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
WSP MEP 終於等到
出左 second in?
做水少JOB 又難考牌
致咁多位準畢業生:

大家真係諗清諗楚先好入行做engineer 呀!未過試用期/簽scheme A 仲有機會走, 否則真係好難轉走.........小弟歷盡千辛萬苦先至轉到field 做自己想做的行業/工種, 唔想大家到時好似小弟咁唔上唔落.........

小弟建議大家:
1) A) 如果今年係final year 的話, 而又唔想做engine, 但又想入其他sector 做某D 工, 可以考慮下先做心儀行業的intern (呢個只係適合一些GPA 唔太標青, CV 唔靚仔的人去做, GPA < 3, 中英普通果D人) , 搏日後轉perm, 真心覺得, 如果你對份工無興趣/熱誠, 係好難行落去架.........到時做左2-3/3-4年之後發現唔適合自己, 要斬斷重練仲衰.....第一份工寧願搵耐少少, 都要搵"對", 至少唔係為做而做...........
1)B),final year 學生, 如果成績勁的, 有好GPA (>=3.5), 靚仔CV, 同時又有engine/non-engineering 大公司intern exp (唔一定係banking-related), 不妨考其他公司的GT/MT.....個人覺得考某D 公司的GT/MT 其實同考GE client 位 (2電1鐵, EMSD) 的難度都差唔多咁難, 做人可以aim 高少少。
2) 如果今年係penultimate year/sophomore year 的人士, 假設大家已經做左一份engineering-related intern/training 的話, 不妨試下搵其他行業的intern 黎做, big4 / bank / i-bank/ consulting / 其他大公司等等, 唔係俾自已眶死在工程的世界........又或者搵D 細的boutique i-bank/bank intern 黎做下, self-recommendation 都OK..........

好多畢業生成日話engine 畢業後一定焗做返engine, 其實好睇你讀書果幾年有無好好咁砌靚自己份CV, 同埋做D 好靚的intern 等, 當年自己唔識諗, 又無門路, 無好好咁砌自己CV, 加上interview skills / 寫CV skills 欠奉,所以先至搞左好多年先至轉到自己想做的工, 如有巴/絲打有興趣了解多D, 可以留TG交流。

做工程好辛苦的, 好多公司都返6日, 仲要大假少到爆....又辛苦, 又無worklife balance.....又無女, 而且私人公司, 好多收銀D 人都廢廢地, 學唔到design, 日日係咁畫圖, 你會做到個人好頹, 如果本身唔鍾意畫圖/過地盤生活, 真係唔好迫自己入行。老實講, 我而家暫時搵少左, 但至少日日返工係開心過日子, 唔使行C走肉, 加上行業有前景, 我而家做緊的工, 捱返2-3年, 之後轉工都可以/接近追到以前做engine 的人工.......同埋行業/公司有前景.........做人要睇長遠少少........
真心講, 好多engine 公司請人都係見你有手有腳就請 (唔計頂級firm), 所以個人覺得engine intern 做過一間就夠, 當然最好緊係做client/3A2M 啦.....

當然: 如果你地已經有client GE offer 的話, 可以無視小弟講的野
巴打你轉左邊行
請問penal in之後 等咗幾耐先有offer?
點解大家有WSP會咁開心
WSP MEP係咪second in 就問你想做邊team?
不知幾好做
EMSD 定係2電1鐵?
早幾年市旺, 有無GPA唔過3都有client offer, 但真心說, 如果係入發展商業主代表的engine, 又或者係地產公司旗下的main con, 人工都唔太差....識人在AECOM 撈左冷氣接近8年 (2006畢業), 而家在HLD 度做Project coordinator, 之後升左去做project management office 就fat fat (座底:45K+), 他自己一條友供層1000萬的樓 (換樓的)........但呢D 例子係少數.........
今年恆基有請grad E, client 請的, 但training 會second 去裕文建築做MC同埋去收銀度做secondment trainee, 唔錯的..........跟到vincent sir 仲正.......(曾經同佢地交過手了解情報)
呢位在HLD 度做的PC, 他未charter 的
civil or E&M ?
巴打留個tg 傾傾丫不如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞