[工程撚狗] 2019 見習工程師 搵工情報區 #6

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
依篇野值得重覆睇三次
paul y bs 係咪仲係未出second in ????
上年沙田好似fg 18.5k,structural 加一千,1st hon 另加五嚿
你識到人,老細賞識你,公司出錢請你讀master都得呀
老實講,做到client,眼光就放遠啲,唔好停留喺engine奴隸既世界入面,client既玩法再唔係只有考牌升職加人工一條,你既身份同目標應該放喺管理層入面,提升soft skills管理能力、人脈先係最重要。

當然,簽你scheme既老細個朵對考牌都有少少作用。另外,去下工程師學會活動識下人都重要。
List 入邊arup civil嗰邊係咩discipline派咗offer 填資料嗰位巴可唔可以透露吓
入咗consultant
完scheme跳去client其實係咪痴心妄想?
好多人咁跳喎
特別係2A
個個都想跳
邊有咁多位
而家入client 又好多位咩
咩時候都要爭

姐係jupas 入唔到大學non jupas 入咁囉,點都難啲
簽咗scheme轉公司係冇得再行scheme 定只係從頭行過?
做intern 有幾位Engin 都係aecom 黎
不過聽講好難爭入
簽左就一世無得再簽
不過講真你唔係差dd入client 政府就算啦, 出面嘅工都係一舊屎定兩舊屎姐

做幾年轉入啲渣啲嘅client,過返D正常生活算啦
Civil得嗰幾間client 渣極有限
我E&M狗
Civil唔知情況
IT依家年年加薪 好好景喎
反觀工程 人工十年如一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞