[工程撚狗] 2019 見習工程師 搵工情報區 #6

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
唔好亂吹水 EMSD行完2年scheme A 基本上係100%做得翻contract制既AE
只不過contract AE 5年內你轉唔到 perm AE 就比人西走
咁contract AE 難唔難轉去perm AE 先?
同埋聽聞做政府, 佢一定可以俾你charter......
有朋友今年已經第4年contract AE, 佢話仲未charter 到, 老細又唔係好like 他, 他擔心下年無人要....
邊個人填goole form自己讀cuhk civil engineering攞ceg offer
人工仲要填錯
SD咗CV去好多間公司都無回音
淨係得一個interview (重要收埋皮)

利申: MECH
三大?
明你感受 巴打加油
利申 一樣MECH jai
呢個難 要睇discipline
做BS ~100% 轉到
做EE mech ~70% 轉到
做電子 ~50% 轉到
depends on 開幾多個位 年年唔同
可以
emsd AE 好似33k to 5xk

三大?

唔係。。。
係咪三大會多D機會?

明你感受 巴打加油
利申 一樣MECH jai

科大驚咩
據我所知
5年內chart到基本就直上perm E
亦有可能5年內上左perm AE先,等你一chart到,自動變perm E
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞