有冇人一續返BNO就燒左本特衰

89 回覆
2 Like 2 Dislike
離境無蓋印-錯在泰國罰在港客

本 報 訊 】 泰 國 是 港 人 旅 遊 熱 點 , 去 年 世 紀 海 嘯 後 仍 有 不 少 港 人 到 當 地 旅 遊 , 不 過 日 前 隨 團 到 曼 谷 旅 遊 的 市 民 翁 先 生 卻 被 指 其 護 照 並 無 他 上 次 到 泰 國 旅 遊 的 出 境 紀 錄 , 因 此 被 拒 入 境 。 雖 然 翁 解 釋 是 當 地 人 員 的 錯 失 , 但 仍 遭 罰 款 三 千 泰 銖 ( 約 五 百 多 港 元 ) , 而 已 交 予 警 方 的 十 萬 銖 保 釋 金 及 兩 萬 銖 「 疏 通 費 」 , 更 被 無 理 扣 起 七 萬 多 銖 ( 約 一 萬 四 千 多 港 元 ) , 他 表 示 不 敢 再 到 泰 國 , 並 會 向 泰 方 討 回 公 道 。   記 者 : 翁 煜 雄

二 十 四 歲 工 程 界 人 士 翁 先 生 ○ 二 年 八 月 曾 到 布 吉 旅 遊 , 數 天 後 離 境 時 , 沒 留 意 泰 國 當 局 無 在 其 特 區 護 照 蓋 離 境 印 ; 上 周 六 他 偕 女 友 參 與 美 麗 華 旅 運 曼 谷 芭 堤 雅 五 天 團 再 赴 曼 谷 , 但 當 地 人 員 指 其 護 照 無 當 年 離 境 印 章 , 連 電 腦 也 無 出 境 紀 錄 , 懷 疑 翁 非 法 出 境 把 他 拘 留 。

付 保 釋 金 卻 不 獲 收 據
翁 三 小 時 後 被 扣 上 手 銬 帶 到 曼 谷 移 民 局 , 領 隊 隨 後 到 達 , 一 便 衣 警 員 要 求 他 提 供 個 人 資 料 及 印 手 指 模 後 離 去 , 至 晚 上 折 返 , 要 他 付 十 五 萬 銖 保 釋 金 , 領 隊 「 講 數 」 後 減 至 十 萬 銖 ( 約 一 萬 九 千 港 元 ) , 但 需 另 付 二 萬 泰 銖 ( 約 三 千 九 百 港 元 ) , 「 佢 話 畀 上 司 , 咁 我 可 以 趕 及 五 月 四 號 個 團 離 境 日 上 庭 ! 」
翁 深 夜 與 女 友 用 數 張 信 用 卡 透 支 湊 錢 : 「 身 上 得 兩 千 幾 蚊 港 幣 咋 ! 」 他 付 款 後 卻 不 獲 收 據 , 只 准 隨 領 隊 返 酒 店 繼 續 旅 程 : 「 梗 無 心 機 玩 啦 ! 」
旅 行 團 五 月 四 日 返 港 當 日 , 翁 到 移 民 局 報 到 , 並 被 送 到 法 院 , 導 遊 不 能 陪 伴 ; 案 件 以 泰 文 審 理 , 翁 在 警 員 教 導 下 只 向 法 官 用 英 語 回 答 「 是 」 , 結 果 遭 罰 款 三 千 泰 銖 ( 約 五 百 九 十 港 元 ) : 「 我 都 唔 想 認 罪 ! 」
他 被 送 回 移 民 局 後 , 便 在 導 遊 電 話 協 助 下 , 於 局 內 咖 啡 廳 要 求 該 警 員 退 回 保 釋 金 , 但 警 員 只 肯 退 四 萬 六 千 泰 銖 ( 約 九 千 港 元 ) : 「 佢 話 扣 起 三 千 泰 銖 罰 款 , 同 埋 咩 拘 留 費 等 等 ! 」 他 無 奈 就 範 。
翁 傍 晚 被 送 到 機 場 , 航 空 公 司 職 員 交 回 證 件 時 , 護 照 蓋 上 ○ 二 年 入 境 布 吉 印 章 的 一 頁 , 已 蓋 上 今 次 入 境 印 ; 另 一 頁 則 蓋 上 今 次 出 境 印 。

港 入 境 處 證 明 不 受 理
翁 順 利 回 港 , 但 已 損 失 七 萬 四 千 銖 ( 約 一 萬 四 千 六 百 港 元 ) 。 他 說 被 拒 入 境 時 曾 向 本 港 入 境 處 求 助 , 入 境 處 回 覆 確 有 其 ○ 二 年 由 泰 國 回 港 紀 錄 : 「 但 泰 國 邊 唔 理 ! 我 要 澄 清 無 非 法 出 境 ! 咁 地 方 , 以 後 唔 敢 去 ! 」 他 擬 向 泰 國 駐 港 總 領 事 館 求 助 , 討 回 公 道 。
美 麗 華 旅 運 發 言 人 稱 , 領 隊 在 肇 事 後 一 直 陪 伴 翁 先 生 , 並 派 當 地 懂 泰 文 接 待 員 協 助 。 入 境 處 發 言 人 稱 不 會 評 論 個 別 事 件 , 而 該 處 接 獲 翁 求 助 後 , 已 聯 絡 中 國 駐 泰 國 大 使 館 了 解 事 件 , 並 提 供 協 助 。 他 說 港 人 在 外 地 需 協 助 可 聯 絡 中 國 駐 當 地 使 領 館 , 或 致 電 熱 線 2829 3010 。 泰 國 駐 港 總 領 事 館 至 截 稿 前 未 有 回 覆 本 報 查 詢 。
上面單新聞,支那領事館全程影都冇,出都唔出現吓
兩本都有,但已經冇再用特區。14年整特區,個時根本未有咁多事,就慒盛盛整左本 後來問阿媽先知我有BNO,於是二話不說續左 依家旅行都係用BNO,早知整48頁
依家本特區都係攞黎擺... 由得佢過期算啦
我只知道我揸bno我個fd揸特區我地係歐洲一齊唔見passport,佢先過我反到黎
一齊唔見? 又幾巧合

秒殺重點!
睇咁耐你都無乜新的論點意外 >>楂特區 >>無人救到你大佬我唔係話特區好 你有無d新的論點 利申自從2007年攞本特區玩完黎巴嫩 斜利亞 也門 到換多次特區再去埋 以色列 西南非
無需要咩新論點支那特區護照係代表支那殖民香港既象徵因為我反支那,所以就算你話BNO幾唔方面,出事無人幫,renew幾貴定簽證幾貴都好我都唔介意,因為我反支那,亦反佢對香港做既所有野,特別係象徵殖民既「特區護照」
所以我唔阻佢燒左佢 我本特區都唔知zip左係邊 只係想睇下條友仲有乜高見 好似你話齋 反支拿點點點 我buy你嫁 但如果仲有例如 特區護照係邊到印 一路講落去之類 的野你講多d 我會有多少少好奇 但你仲著眼係d出事邊個救你果d point 我好撚失望。。。。

係咩好多年前我用特衰去格羅尼茲比人扣留左10個鐘, 最後一本過期BNO救左出火海, 期間搵中國大使館冇人理。
我本支那護照下年過期,用過三次其中兩次,比我感覺係盤問過程中係想肯定我唔係偷渡客,呢本唔係偷返嚟嘅假護照,你係真係會返香港,好大部份原因都係有大量上一版支那護照比支那人呃去幫人偷渡用 BNO 未試過有任何類似情況,入境嘅就吹水多,當然你可以將佢理解成佢係用我英文能力去核實我有冇可能用假 BNO (97 前後,支那人用鬼 BNO 偷渡,捉到嘅好似就係半隻英文都唔撚識)唯一一次比人帶入房係因為星辰幫我簽澳洲簽證,10成10係填咗 GBR GBN 嘅 code,離境話我冇簽證,我又駁下咀咁佢就撳掣 出到嚟再過海關,個黑人等緊炸彈機定毒品機出 result 時,竟然問我點解 chinese 會拎 british passport ,咪又同佢講吓香港史囉我已經諗唔到任何原因點解要用支那護照我認我淆底,一諗到有可能有天災要撤離,又或者唔見護照,唯有唔用支那護照

me2現在去前蘇加盟國入境都冇咩問題, 多數問你留幾奈, 跟住wellcome !
我只知道我揸bno我個fd揸特區我地係歐洲一齊唔見passport,佢先過我反到黎
一齊唔見? 又幾巧合

秒殺重點!

唔係話唔信你
但係講啲唔講啲,你話兩條友一齊唔見左條丁都得啦
一齊唔見? 又幾巧合

秒殺重點!

On9仔你有冇腦架,咁都可以一齊唔見既
Btw有冇去當地警署報失呀
好多白痴用火車頭只係覺得方便
唔會理下自己條命
你地比完實例又話要係切身經歷先算數
咁鍾意揸住本港共護照無人阻到你喎

利申 有bno
答唔到你,因為根本無拎過特區
做人定做狗,你自己諗
支那人成日話人係狗,講到好似d狗特別賤咁

我想講,起應該做狗個保障分分鐘多過起支那做人
做人定做狗,你自己諗

支那人成日話人係狗,講到好似d狗特別賤咁

我想講,起英國做狗個保障分分鐘多過起支那做人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞