有冇人一續返BNO就燒左本特衰

89 回覆
2 Like 2 Dislike
估唔到特衰護照都有打手,你咁鍾意用咪注銷BNO囉,繼續做你既廁板人
你對眼盲撚咗呀?

1)話要燒特區護照嘅唔係我,嗰個係樓主。我只係話特區護照廢,燒咗佢係無補於事。
2)提日本嘅都唔係我。我頭先嘅link講嘅係納米比亞、阿根廷、俄羅斯、烏克蘭同意大利,你唔睇啲link嘅內容人哋嘅經歷唔代表呢啲事無發生過。

如果你無心討論嘅不如死返出去
補充,有啲人原則唔啱聽唔緊要,但係護照乃國民身份象徵,特區護照作為中華人民共和國嘅護照嘅一種,而共產黨乃中華人民共和國唯一合法執政黨,如果你嘅政治立場係反中反共嘅話,而你又有其他國外護照可用嘅,根本唔應該繼續使用特區護照,以免落入困境時須要由呢個你反對嘅國家嘅機關黎協助自己。

不過正如上面都有人講,香港人始終都係鍾意食兩家茶禮,但係鍾意嘅原因,只係佢哋唔願意去了解護照國民身份象徵嘅意義,單純地去放大護照作為工具嘅一面,再量化護照嘅價值。或者香港人大多不論對英國或者對中國都無歸屬感,所以根本不存在國民身份認同呢樣嘢。
我諗屌既大部分係冇BNO 既人
情況唔同 冇得講
利申:未拎過港共果本

成日去日本點解唔講得
5年前日本地震
中英兩國領事服務就即刻畀人拎出嚟比較啦
英國就有包機直飛香港
返到屋企先找數
中共都有包機
但係要畀咗錢先准上機
香港人就好啲
特區政府都有包機
但係要記住係大災難特區政府先有特別服務

同埋當年同而家fco 都係有個登記服務
你喺出發前一星期上佢個網度登記
到咗目的地如果有出事嘅話
會有專人打電話問你有冇事
同會講埋包機安排
唔知特區政府同中共有冇呢樣服務呢

真係笑撚左...日本就唔提得...意外呀你估到仲係唔係意外呀

鍾意用特衰請隨便
無知一問
去旅行帶晒兩本,俾人知道會唔會有啲難解釋
燒本特衰都冇用,俾中共取消中國籍就有用
無知一問
去旅行帶晒兩本,俾人知道會唔會有啲難解釋

唔好同時間拎哂2本出黎就應該無事既

有啲國家有事有啲國家無事。

例如按照英國政府travel advice所講,馬來西亞不承認雙重國籍,被發現持有兩本不同國籍嘅護照有機會被拒入境。

所以如果你唔清楚入境國嘅法例要求,而你一定要揸兩本唔同國籍嘅護照,應該盡量避免同一時間展示兩本護照。
本來印都費鳩時印成本特支寄去HMPO等佢地幫我消滅左佢,佢地又dhl左返黎
本來印都費鳩時印成本特支寄去HMPO等佢地幫我消滅左佢,佢地又dhl左返黎

佢哋梗係唔會咁做
護照永遠都係政府財產
理論上除咗本國政府冇人可以幫你銷毀
睇咁耐你都無乜新的論點

意外 >>楂特區 >>無人救到你

大佬我唔係話特區好 你有無d新的論點 利申自從2007年攞本特區玩完黎巴嫩 斜利亞 也門 到換多次特區再去埋 以色列 西南非
睇咁耐你都無乜新的論點

大佬我唔係話特區好 你有無d新的論點 利申自從2007年攞本特區玩完黎巴嫩 斜利亞 也門 到換多次特區再去埋 以色列 西南非

無需要咩新論點
支那特區護照係代表支那殖民香港既象徵
因為我反支那,所以就算你話BNO幾唔方面,出事無人幫,renew幾貴定簽證幾貴都好
我都唔介意,因為我反支那,亦反佢對香港做既所有野,特別係象徵殖民既「特區護照」
睇咁耐你都無乜新的論點

之後我有無聊續左本bno 一直用到宜家 我係想話 無論你楂住本bno 特區都好 我2014年入到也門 都係比人問長問短扣左成兩個鐘問bno係乜離 到有年去俄羅斯。。。。。已經唔想再講 有人話意外的野點估 年輕人 我想講 你楂bno 都會出事

我只係想知你楂特區仲有無d再負面的野 喂你講離講去都係果d 我利申多次我楂bno去旅行都好多年 只係想聽下你有乜野發表而我唔知 屌 又係果d野。。。
睇咁耐你都無乜新的論點

之後我有無聊續左本bno 一直用到宜家 我係想話 無論你楂住本bno 特區都好 我2014年入到也門 都係比人問長問短扣左成兩個鐘問bno係乜離 到有年去俄羅斯。。。。。已經唔想再講 有人話意外的野點估 年輕人 我想講 你楂bno 都會出事

我只係想知你楂特區仲有無d再負面的野 喂你講離講去都係果d 我利申多次我楂bno去旅行都好多年 只係想聽下你有乜野發表而我唔知 屌 又係果d野。。。

多數班戇鳩仔人又講佢地又咁講
睇咁耐你都無乜新的論點

無需要咩新論點
支那特區護照係代表支那殖民香港既象徵
因為我反支那,所以就算你話BNO幾唔方面,出事無人幫,renew幾貴定簽證幾貴都好
我都唔介意,因為我反支那,亦反佢對香港做既所有野,特別係象徵殖民既「特區護照」

所以我唔阻佢燒左佢 我本特區都唔知zip左係邊 只係想睇下條友仲有乜高見 好似你話齋 反支拿點點點 我buy你嫁 但如果仲有例如 特區護照係邊到印 一路講落去之類 的野你講多d 我會有多少少好奇 但你仲著眼係d出事邊個救你果d point 我好撚失望。。。。
我去得多唔多地方,同特區護照唔好用,係一啲關係都無,如果閣下要討論護照好用與否,唔該拎啲論點論據出黎,我就拎咗出黎啦,而且根本唔需要多,足夠就可以,你連反駁都懶得做,又無論點又無論據,淨係喺度拋CV,低質化討論。

護照功能

1)識別所屬國
2)識別你身份
3)通行你護照容許你去嘅國家

而你國家嘅領事保護乃係你所屬國所提供,要提及功能好唔好用嘅,點解唔講得領事保護問題?呢個問題無可避免,你要反駁我嘅論點,就拎實質嘅論據,唔好話我去過幾多幾多國家,呢樣我直接同你講同依個話題無關。而通行便利問題亦唔係唔發生係你身上就可以視而不見。

死撐係無用,呢度有眼由頭睇到尾嘅都好清楚,我就講咗幾個要點,而你就淨係拋話自己去過啲咩嘢咩嘢地方,你無去過就講乜都多餘,論點論據全部欠奉,我仲等緊你拎啲實質例子出黎,資格論拋幾多出黎都係假,只係詞窮嘅人用黎狡辯嘅低質技倆,就唔該少黎呢套。
講明先,我一早講過燒咗本特區護照係無補於是,你可以單方面選擇唔認自己嘅中國籍,但係中國唔放過你你燒咗佢都解決唔到問題,既然係咁不如慳返啲火水佢好過,呢個係我對燒唔燒特區護照嘅立場。

用邊本護照唔用邊本護照嘅point一向黎黎去去都係嗰幾個,你仲想邊啲新鮮嘢?
佢想攞尾彩
講明先,我一早講過燒咗本特區護照係無補於是,你可以單方面選擇唔認自己嘅中國籍,但係中國唔放過你你燒咗佢都解決唔到問題,既然係咁不如慳返啲火水佢好過,呢個係我對燒唔燒特區護照嘅立場。

用邊本護照唔用邊本護照嘅point一向黎黎去去都係嗰幾個,你仲想邊啲新鮮嘢?

所以我唔期望你仲有乜野新論點 我唔係話你錯 只係想知多少少 特區的仆街野姐 我唔係想攞個cv出離 晒比你 只係去左好多年旅行 已無諗過依d問題 唔想你卜大會我

所以我唔期望你仲有乜野新論點 我唔係話你錯 只係想知多少少 特區的仆街野姐 我唔係想攞個cv出離 晒比你 只係去左好多年旅行 已無諗過依d問題 唔想你卜大會我

唔想你誤會 係到講句唔好意思先

唔想你誤會 係到講句唔好意思先

我語氣重咗,我都唔好意思
我覺得咁講啦,攞bno嘅人,有部分係唔信任中國,有部分係為旅行方便,有部分係唔鍾意支那,有部分係唔想承認係支那人

要知道,攞廁板護照即係承認自己係支那人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞