Face ID 再進化!Apple 專利用「靜脈」分辨雙胞胎!

111 回覆
219 Like 24 Dislike
Apple 的臉部辨識系統 Face ID 在業界雖然獨領群雄,但仍無法做到 100% 安全。經過測試,還是有雙胞胎可以互相破解對方的臉部辨識結果。現在在 Apple 的最新專利中,可以看到該公司已經著手計畫加強 Face ID 的辨識能力,要讓其甚至能夠辨識雙胞胎,增加安全性。

最近由美國專利及商標局公開的其中一項最新 Apple 專利名為「用於高難度生物認證的靜脈配對」。換言之,儘管雙胞胎可能在五官特徵上一致,但是皮下的血管分布並不相同。而這項專利介紹的系統可以利用紅外線感應器來獲取使用者的皮下血管分布,將之建構成影像,再依照匹配程度來決定是否解鎖裝置。

且這套系統不僅可以用來避免長相相似的人解鎖對方裝置,也可以避免有心人士利用面具等方式來欺騙辨識系統。

雖然 Apple 時常申請大量的專利,但是依照 Apple 在使用者安全性上的強調,以及這項技術可能不需硬體更新即可達成等條件看來,Apple 是很有機會在未來的軟體更新中加入這項技術的。
又抄中銀
以後口罩都得
做到野
很好、很先進、很成熟、很安全
m額可以繼續保留放sensor啦

我選擇touch id
touch id 咪算囉
Apple
不思進取
touch id 解決唔到手汗或手濕問題, 都係死, face id 要對到正同唔可以太近唔可以戴口罩
已轉s10e
到時又唔得咪再下部,你地買咗先,信我
遲啲洗唔洗用血unlock
既然係scan到血管點解手指血管就唔用得
一定要用塊面
滴血認主
鬼佬都唔戴口罩邊會整戴口罩都會認到嘅Face ID
完啦好嗎?Apple
再講落去,遲啲要DNA unlock o架啦
我覺得
一部電話嘅保安
個重點係放喺通訊嗰時
喺 unlock 部電話搞到咁大場龍鳳
根本係無呢個需要
指紋未算law 屌
講乜撚呀你
其實你地有冇諗過手汗撚係用唔到touch id

利申嚴重手汗 想死
你同上網用56k夠用d撚樣有咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞