蘋果踢爆:星展ATM爆食錢羅生門 事主稱存入6.6萬 銀行指無紀錄

176 回覆
159 Like 7 Dislike
Push
盲?
星展好古惑 信唔過
試過恒生人食錢機 食一兩雞 左右 食晒錢ERROR 佢要個箱返上去數錢 先計返畀我 不過有單同有CAM
一定係cctv一齊壞撚左,影唔到佢入錢果段時間
閉路電視未有事主提及之片段
用得星展抵死
保險箱有野都可以丟左去堆填區
直頭無影到佢入錢
試過恆生機,食完錢之後唔郁無反應,等左五分鐘都無出單,畫面又無轉。之後打電話去cs, 佢話見到電腦有入數,叫我上ebanking 睇,又真係有。結果到我走部機仲係請等候。
乜咁啱又係八達通條廢柴
係囉,我都奇怪點解可以唔算刑事

下次遇到呢啲事係咪應該唔好離開現場 直接報警落案 比差人check哂手袋係無錢嘅先 再睇返街cctv同提款收據證明頭先拎完錢直接過左黎 其間無郁過啲錢
呢單野我信銀行多啲
有哂當日CCTV走唔到數
銀行係一個好煩既機構 多錢少錢都煩到仆街
閉路電視
星展銀行回應經內部調查,暫無發現相關存款或交易,閉路電視未有事主提及之片段,事主亦未能提供確認發現該款項之銀行職員資料,包括姓名、溝通日期及時間,目前未接獲警方查詢。

第一,就算入錢機故障,啲錢已經入咗部機,第二日職員開機對數會發現long咗數。而開機+對數一定至少經兩個銀行職員嚟核實,無可能食夾棍。
第二,事主自稱有打過比銀行,但又提供唔到日期時間,銀行電話有錄音,你有打電話就一定有錄低,有無可能錢銀咁大件事會提供唔到確實打電話日期?
第三,雖然警方無得睇cctv,但銀行自己內部一定會睇返,而家銀行就係睇完發覺根本無事主所講嘅片段,即係事主無出現過。
第四,件事唔係牽涉個別銀行同事,係成個星展,部門一定查緊,無可能扯貓尾打龍通。
結論:事主好有可疑。
似食甲棍多d
呢個係銀行一面之詞
差佬話唔涉刑事冇權睇CCTV?

未睇就知有冇刑事成份咁撚勁?先知?或者真係有人鵝騙喎,懶撚到西咁
之前食左兩萬有時間地點隔幾日就拎得番
唔係點繼續俾人打晒飛機話香港犯罪率低,治安好,唔柒都唔理唔落案咪犯罪數字低囉
其實香港有金管局,你可以嘗試去搵金管局幫手。
你搵警察冇用的,唔算係刑事,因為屬於遺失成份比較大,就正如你唔見左手機,你可以去報失,但警察都唔會主動幫你去搵啦。
覺唔覺狗展除左張black之外成間銀行好垃圾
一次過將60張一千元及數十張五百及一百元大鈔放入點鈔機點算,惟系統操作約10分鐘,仍未能清點款項,未幾更出現系統故障的顯示。

數十張五百及一百元

連埋一齊講
即係可以 50幾張$100+一張$500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞